29 Nisan 2014 Salı

Evde saç topuzu yapımı



Bu sefer yemek demiyorum, bunu nasıl yaptın diyenlere açıklayıcı bir cevap olsun diye yazmak istedim.

Pinterestte kendi kendinize yapabileceğiniz saç modellerini daha önce görmüşsünüzdür.  Evde basit topuz yapımına bir örnek de ben resimledim. Kuaföre gidecek zamanınız veya imkanınız yoksa da hala yapabileceğiniz şeyler var. Evde kendi kendinize saçınızı şekillendirebilirsiniz. Dilerseniz küçük tokaSaçı topladıktan sonra üst taraftan bir boşluk oluşturup saçı bu boşluğa dolduruyorsunuz. Boşluğa yerleştireceğiniz bir de çiçeğiniz varsa daha şık duracaktır. Ne kadar kısa sürede ve kolaylıkla yapıldığına şaşıracaksınız!





27 Nisan 2014 Pazar

Tahinli çıtır rulolar




Tahinli tarifleri denemekten vazgeçemiyorum. Bu tarifi yapmadan acaba çok mu kuru, sert olur diye boşuna endişelenmişim. Çıtır ama incecik baklava hamuru ile bu rulolar ağızda hemen dağılıyor. Tarif umut sepetim den. Denemek için az yaptığım için ölçülere uymadan yaptım. Ölçülü tarif aşağıda.




Malzemeler;

Yarım paket Baklavalık yufka
1,5 su bardağı Tahin
1,5 su bardağı Toz şeker
2 su bardağı Toz ceviz
1 su bardağı sıvı yağ

Tahin ve yağı karıştırıp bir yufkanın yarısına iki kaşık kadar fırça yardımı ile sürün. Üstüne ceviz ve toz şeker serpin ve yufkanın yarısını üstüne kapatıp sıkı sıkı sarın. 3-4 parçaya kestiğiniz ruloların üzerine sıvı yağ sürüp 170 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Ince baklavalık yufkanın tek tek ayrılıp kullanılması önerilmektedir.








26 Nisan 2014 Cumartesi

Pakmaya Çukurova özel tarif ve kampanya paketleri

                                         





Maya denilince akla gelen isimlerin başında  yer alan Pakmaya'nın market raflarında gördüğüm farklı ürünlerini yeni yeni kullanmaya başlamışken tesadüfen yine bugünlerde Adana ve çevresine özel bir kampanyalarının da olduğunu öğrendim. Adana Hilton da düzenlenen blogger toplantısı samimi, sıcak bir atmosferde gerçekleşti. 


                                


Bugünlerde marketlerde bulabileceğiniz kampanya paketlerinin içinde Çukurova'ya özel tariflerin yer aldığı tarif kitapçıkla birlikte, kabartma tozu, vanilya, kakao, krem şanti, puding gibi çeşitli Pakmaya ürünlerinin yanında Arçelik ürünlerini alırken kullanabileceğiniz 50 ve 30 tl lik hediye çekleri yer alıyor.

Ayrıca bu kampanyanın uzun süreli olmadığını hatırlatmak gerekir. Pakmaya nın Çukurovaya özel etkinlik ve süprizlerinin devamı da gelecek gibi...

20 Nisan 2014 Pazar

Çikolatalı toplar

Şimdiye kadar meyveli veya kakaolu keklerden, bisküvilerden, kestaneden, balkabağından, havuçtan yaptığım ama mutlaka çikolatalı olan bu top tatlıların tarifini soranlara nihayet cevap verebiliyorum.

Yalancı truff, truf, truffle da denen bu tatlının ana malzemesi çikolata ve süt kreması. 

Doğaçlama ve o anki malzemeye göre şekillendiği için tarifte tam ölçüler yok.

Orjinali sadece süt kreması, kuvertür çikolata ve yemişlerden oluşur. Ev yapımında ise yaklaşık 5-6 dilim kek veya 1 paket bisküvi rondoda un haline getirilir. Buna 1-2 yemek kaşığı süt kreması ve 5-10 arası madlen çikolata eritilip eklenerek yapılır.  Yoğurup dolapta dinlendirilen hamurdan parçalar kopartılıp top şekli verilir. Süt kreması yoksa göz kararı 1-2 kaşık süt/kaymak/pasta kreması/kremşanti yani evde ne varsa olur :) zaten az miktarda gerekiyor. Yine çikolata yoksa kakao olabilir. Kuru kayısı, incir gibi meyveler gibi tarçın, hindistan cevizi de opsiyonel.  

Topların dışını; Hindistan cevizi, kakao, fındık, fıstığa bulayabilirsiniz. Erimiş çikolata ve portakal kabuğu şekerlemesi ile süslemek de bir alternatif.



Limon ve portakal kabuğu şekerlemeleri



  


Portakal, mandalina ve limon kabuklarından yapılan şekerlemeleri; kek, kurabiye,çikolata ve pasta kremalarında aroma verici olarak kullanabilirsiniz. Kavanoz içinde ve dolapta uzun süre saklanabiliyor.  







Kabuklar doğranıp tuzlu suda 5-6 saat bekletilip durulanır bu işlem 3-4 defa tekrar edilir. Böylece her seferinde kabukların acısı biraz daha azalmış olur. Benzer şekilde kabuklar suda kaynatılıp kaynamış su hemen dökülüp tekrar su ekleyip kaynatılır bu işlem de 3-4 defa tekrar edilir. En son elinizdeki kabukların üzerini 4 parmak aşacak şekilde 1 ölçü suya 2 ölçü şeker olacak şekilde su ile şekeri bir tencerede karıştırıp kabukları içine atın. Kabuklar şeffaflaşıncaya kadar bu şekerli suya kabukları pişirin. Suyunu süzüp toz şekere buladığınız kabukları 1-2 gün oda sıcaklığında yada 1 saat kadar 100 derecelik fırında kurutun.




Not 1: Kabukları olabildiğince derinden kesip beyaz kısımları almamaya çalışın.
Not 2: Şeker ve sulu karışıma suyu azaltıp portakal suyu da ekleyebilirsiniz.
Not 3: Kaynayan şerbetli suyu kapatmadan 5 dakika önce limon suyu ekleyerek kabukların şekerleşmeden uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.


18 Nisan 2014 Cuma

Bebek kurabiyeleri



Mavi ve kahvenin uyumu Fidel Cem için bir araya geldi...Güzel bir gelecek senin olsun!




Tekrar hoşgeldin!

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde burada, burada ve burada bulabilirler.


17 Nisan 2014 Perşembe

Pembe bebek kurabiyeleri

                                 



Bu sade ve sevimli kurabiyeler Ezgi bebek için bir süre önce hazırlandılar.  Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler.



                       

9 Nisan 2014 Çarşamba

Elmalı turta






Elmalı kurabiye için farklı bir hamur kullandığını öyle güzel anlatmıştıki Cafe portakal denememek olmazdı. Hamuru tarife göre hazırladım lakin çocuklar kurabiye yapmama fırsat vermeyeceklerini anlayınca misafirler gelmeden bir kısmını üzerine rendelemek için dondurucuya attım. Ve bu elmalı turta ortaya çıktı. Hamuru gerçekten çok lezzetliydi. Elmaların da ekşiliğini görmezden gelirsen bu hali ile de beğenildi.

Malzemeler;

1 su bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı yoğurt
un

İçmalzeme;

4 elma
6 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz


Öncelikle elmalar rendelenir toz şekerle pişirilir, ocaktan almadan tarçın ve ceviz eklenir. İç harç soğurken hamur hazırlanır. Yağ ve toz şeker elde yoğurulur, sıvı yağ ve yoğurt eklenerek karıştırmaya devam edilir. Un azar azar eklenerek hamur elde edilir. İster tek tek kurabiye şeklinde ister benim gibi turta şeklinde hazırladığınız tatlıyı 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Not: Özellikle lezzetli kurabiye hamurlarında kabartma tozu ve yumurtanın olmayışı veya yumurtanın sadece sarısının kullanılması önemli bir ayrıntı. Bazen tarifte bir eksiklik varmış gibi geliyor ama bu şekilde yapıldığında daha lezzetli, ağızda dağılan, "pastane kurabiyesi" tadında kurabiyeleriniz oluyor.


4 Nisan 2014 Cuma

Susamlı şeker




Bayram şekerlerinin en lezzetlilerinden susamlı şekeri de evde yaparım derseniz buyrun tarifi;

Malzemeler;
1 su bardağı susam
1/2 su bardağı pekmez ( bal veya şeker de kullanılabilir)

Önce susamları yapışmaz yüzeyli bir tencerede kokusu yayılıncaya kadar kısık ateşte ısıtın. Ardından pekmezi ekleyip karıştırın (şekerli yapacaksanız şekerler eriyip sıvılaşıncaya kadar karıştırmayın!). Susamlar bir araya toplanmaya başladığında altını kapatıp yağlı kağıdın üzerine dökün. Biraz soğumasını bekleyip küçük parçalar halinde kesebilirsiniz.



Not: Her zaman olduğu gibi lezzet ve sağlık açısından kısık ateşte pişirime dikkat edelim.Ben kabuklu susam kullandım, beyaz susamla görüntü daha farklı olacaktır.