22 Aralık 2012 Cumartesi

Kutlama pastası

 
 
 
Akademisyenliğe adım atan Şükran için süpriz kutlama pastası yapmam istedendi. Kısıtlı bir zamanda ortaya çıkan bu oldu. Hem görüntü hem lezzetle ilgili olumlu geri bildirimlerin artması ile yakında ciddi ciddi dışarıdan pasta, kurabiye siparişleri almaya başlayabilirim.
 
 
 

10 Aralık 2012 Pazartesi

Zamanlı zamansız aşure

Aşure zamanlı veya zamansız tüketilebilinir bizim evde. Yakın zamanda birçok evde çeşit çeşit aşureler pişti. Aşure sevmeyen de vardır, aşureyi türlü çeşitli sevenler de vardır. Ablam haftasonu yanımdayken bizim damak tadımıza uygun olanını yapmayı teklif etti. Neden olmasın dedik ve yaptık. Bizim aşurede nohut ve fasülye yok, bol çeşit diri kalmış çerezler var. Özellikle nohut-fasülye severlere pek hitap etmiyor bizim aşure.
Aşurenin tüm malzemeleri ya geceden ya da sabah erkenden hazırlanmaya başlanır. Önce aşurelik buğday-dövme iyice yıkanıp, bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Geceden sabaha dinlenip şişen dövme ocağa alınıp kaynatılır. Kaynayan dövme su çektikçe kaynar su eklenir. Dövmeye şeker eklendiğinde kendini toparlayıp sertleşebilir onun için iyice açılıp dağılıncaya kadar kaynatılmalı. Dövmenin cinsine göre bu süre değişecektir. Dağılmaya başlarken dibi de tutmaya başlar özellikle bu aşamadan sonra karıştırma işlemini ihmal etmemek gerekiyor. Şeker tencereye karıştırılarak eklenir ve zevke göre tadına bakılarak yeterli olup olmadığına karar verilir. Unutmamak gereken bir husus sıcakken daha şekerli bulunan aşure bekleyip soğuduğunda şekeri biraz azalacaktır.


Diğer malzemeler de tencereye eklenmeden yıkanır, temizlenir, ayıklanır, doğranır, su da bekler veya 1 taşım kaynatılır. Özellikle ceviz ve bademin kabuklarının rahat soyulması için bir taşım kaynatılır. Kabuklu konulursa aşureyi karartacağı için cevizi soymayacaksanız içine değil aşure bitiminde kaselerin üzerine de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlerin ve kuş üzümlerinin sapsız olmasına dikkat etmek gerekiyor, bizim gibi sonradan saplarının olduğunu gördüyseniz su da bekletip şiştikten sonra çöplerini ayıklamak da mükün. Temiz, berrak görünümlü aşure için tüm malzemerin özenle ayıklanıp, temizlenmesi önemli. Bu hazırlıklar zaman alacağından öncesinde yapılmalı.
Dövme özleşip iyice dağıldığında şeker yavaş yavaş eklenir sonrasında sırayla; kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, fıstık eklenerek birkaç taşım daha kaynatılır. Burdaki süre yine malzemeri ne kadar diri sevdiğinize göre değişecektir. En son hurma, kuru incir ve kuru kayısı tencereye eklenir. Tencerenin altını kapatıktan sonra kuş üzümü ve karanfil taneleri eklenir. Kaselere boşaltılan aşureler soğuduğunda dolapta saklanabilir.
  


Malzemeler; 

500gr aşurelik buğday-dövme
1-1,5 kilo toz şeker
300 gram kuru üzüm
100-200'er gram arası fındık, ceviz, badem
50 şer gram kuş üzümü, antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir, hurma
2-3 tane karanfil
Üzeri için tarçın ve nar 


5 Aralık 2012 Çarşamba

Evlilik yıldönümü

 
 
Bugün tarifim yok. Evlilikte 3.yılımızı kutluyoruz. Bu yolda ağız tadıyla nice yıllar görmek umuduyla...

2 Aralık 2012 Pazar

Peynirli börek

 
 
 
Malzemeler;
 
4 adet yufka
 
8 yemek kaşığı eritilmiş yağ ( tereyağı veya margarin),
yarım su bardağ süt ve bir yumurta karışımı
 
içi için; 1 kase beyaz peynir,maydanoz,tuz
 
 
Bir tam yufkanın üzerine 4  şer yemek kaşığı yağ ve yumurtalı süt karışımı sürülür, diğer yufka üstüne kapatılır. 8 veya 4 eşit parçaya bölünür, sigara böreği yapar gibi iç malzemesi geniş kısmını konularak sarılır. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Dolapta 1 saat kadar bekletilan börekler 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 1 gece de dolap da bekletilerek de yapılabilir.
 

1 yaş kurabiyeleri


 
Ilgının annesi üniversiteden arkadaşım, kendisi kızının 1. yaş günü için Winnie the pooh temasını seçmişti. Ilgın için ben de kurabiye yapmayı teklif ettim. Kurabiyelerde Winnie ve arkadaşlarının renklerini yakalamaya çalıştım. Bugün doğum günü kutlanan Ilgın'a mutlu yıllar....

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler