25 Kasım 2013 Pazartesi

2 yaş pastaları


Gökkuşağı temalı bir 2. yaş günü pastası oldu bu yılki pastamız. Bu pastaya yine gökkuşağı temalı kurabiyeler eşlik etti. Kurabiyelere burdan bakabilirsiniz.





Pasta için buradaki kakaolu pandispanya tarifine 2 yemek kaşığı eritilmiş damla çikolata ekledim. Daha nemli bir pandispanya istediğim için bunu yaptım. Ara katları ve dış kaplama için 200 ml lik süt kreması ve 180 gram pasta çikolatası ve bir paket crem ole kullandım. Yine ara katlara antep fıstığı ve portakal kabuğu şekerlemesi kullandım.



Pandispanya için

"Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
3 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Kakao,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya

2 Yemek Kaşığı eritilmiş damla çikolata
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su




Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.  Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra katlara ayırın."

Not 1: Pandispanyayı pastayı yapmadan önce pişirip derin dondurucuda bekletmek size zaman kazandıracaktır.
Not 2: Pandispanyayı katlara ayırmadan kabaran üst yüzeyini ve etrafını bıçakla düzleştirirseniz şeker hamuru ile kapladığınızda bombeli görünmez.

Ganaj için;
Süt kreması kaynatmadan ısıtılır (kaynamaya yakın altı kapatılır), rendelenen çikolataya süt kreması eklenir. Çikolata iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Pürüzsüz olması için ara sıra karıştırarak kabuk tutması engellenir. Oda ısısına gelince dolaba kaldırılır. Yarım saat sonra dolaptan çıkarıp mikserle çırpılır. Dış kaplamada kullanılacağım kısmını ayrı (daha katı olmasını istediğim için az çırptım), tarife göre hazırladığım crem ole e katacağım kısmı ayrı çırptım (yumuşak krema kıvamına gelinceye kadar çırptım).

Not 3: Pasta yapımında daha az katkı maddesi isterseniz crem ole kullanmayıp daha fazla oranlarda ganaj hazırlayabilirsiniz, çikolata oranı artacaktır fakat daha az tatlı bir pastanız olacaktır.

Katlara ayrılan pandispanya meyve suyu ile ıslanır, ara katlara hazırlanan krema ve malzemeler (fıstık, portakal şekerlemesi) yerleştirilir. Bu şekilde yarım saat kadar dolapta dinlendirilir. Pastanın dışı ganajla kaplanır, tekrar dolapta dinlendirilir. İkinci kez ganajla kaplana pasta tekrar dolaba alınır. En son şeker hamuru ile kaplanmadan yarım saat önce dolap dışına alınır.

Not 4 : Pasta soğukken şeker hamuru ile kaplamayın, terleme ve erime yapar.
Not 5:  Pasta üstüne yapılacak figürler, süslemeler günler öncesinde hazırlanıp kurumaya bırakılması yine size zaman kazandırır. Zira şeker hamurlu pasta yapmak epey zaman alıcı, uğraşlı bir süreç.




Bu da geçen ay yaptığımız erken kutlama pastası. Daha kalabalık olduğumuz için dikdörtgen kalıp kullanmış, hem vakitsizlikten hem de uzun yolda bozulma olabilir diye sade bir süsleme tercih etmiştim.



2 yaş kurabiyeleri






Bu yıl farklı bir tarif denemek istedim. Görüp denemek istediğim tarif aslında buradaki tarifti. Fakat fındıkların kurabiyelerin üzerinde pürüz yaratıp şeker hamuru kaplamasını bozabileceğinden tarifi şu şekilde uyguladım. daha önce diş kurabiyelerinde denediğim bademli tarif de güzeldi ama onların da tek olumsuz yanı lezzetli oldukları kadar kırılganlardı. Tercih sizin daha kesin bir tarif için burdaki eski kurabiye tarifini veya kakaolu bu tarifi de kullanabilirsiniz.


Malzemeler;

200 gram tereyağ (hamurişi margarin)
100 gram pudra şekeri
1 yumurta sarısı
40 gram eritilmiş beyaz çikolata
zencefil
tarçın
Un

Oda sıcaklığındaki malzemelerden yağ ve şeker öncelikle karıştırılır. Yumurta sarısı ve baharatlar bu aşamada karışıma eklenir. Sonrasında çikolata ve un ilave edilir. Ele yapışmayacak bir kıvam elde edinceye kadar karışıma yavaş yavaş un eklenir. 

Hamur dolapta 30 dakika kadar dinlendirilir. Bunu hamuru ikiye ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak da yapabilirsiniz. Dinlenen hamur tekrar yoğurulup açılır. Bu işlem çok uzun sürmemeli, zira el ısı uzun süre hamura temas ettiğinde kurabiyenin şeklinde küçülme olabiliyor. Hiç yoğurmadan direk açmaya kalkarsanız da hem zoralanırsınız hem de tam tersi bir etki ile kurabiyelerin şeklinin kabarıp kullandığınız kalıplardan daha büyük şekilde fırından çıkmasına sebep olabilirsiniz.

Yağlı kağıt üzerinde kalıplarla kestiğim kurabiyeleri 170 derecede fırında 15-20 dk arasında pişirdim.

Soğuduktan sonra tepsiden alın, bu kurabiyeler kırılgan, dikkatli olmak gerekiyor. 


Gökkuşağı temalı bir pasta yaptığım için onunla uyumlu olarak renkli harfler kullandım. Gökkuşağı konseptli doğum günleri için bu kurabiyeler bir alternatif olabilir.


 



11 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure zamanı





Geçen yıl zamansız yayınladığım aşure tarifini aşure zamanı geldiği için hatırlatmak istedim. Daha önce benim gibi yapmak istiyor ama aşure nasıl yapılır diye cevap arıyorsanız denenmiş bu tarifi yapmanızı tavsiye ederim. Yazıda belirtilen malzemelerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları uyulduğunda, berrak, temiz ve lezzetli bir aşure elde edebilirsiniz.

Aşure tarifi için buraya ya da aşağıda yazının bir kopyasına bakabilirsiniz.





Malzemeler; 

500gr aşurelik buğday-dövme
1-1,5 kilo toz şeker
300 gram kuru üzüm
100-200'er gram arası fındık, ceviz, badem
50 şer gram kuş üzümü, antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir, hurma
2-3 tane karanfil
Üzeri için tarçın ve nar 

Aşurenin tüm malzemeleri ya geceden ya da sabah erkenden hazırlanmaya başlanır. Önce aşurelik buğday-dövme iyice yıkanıp, bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Geceden sabaha dinlenip şişen dövme ocağa alınıp kaynatılır. Kaynayan dövme su çektikçe kaynar su eklenir. Dövmeye şeker eklendiğinde kendini toparlayıp sertleşebilir onun için iyice açılıp dağılıncaya kadar kaynatılmalı. Dövmenin cinsine göre bu süre değişecektir. Dağılmaya başlarken dibi de tutmaya başlar özellikle bu aşamadan sonra karıştırma işlemini ihmal etmemek gerekiyor. Şeker tencereye karıştırılarak eklenir ve zevke göre tadına bakılarak yeterli olup olmadığına karar verilir. Unutmamak gereken bir husus sıcakken daha şekerli bulunan aşure bekleyip soğuduğunda şekeri biraz azalacaktır.

Diğer malzemeler de tencereye eklenmeden yıkanır, temizlenir, ayıklanır, doğranır, su da bekler veya 1 taşım kaynatılır. Özellikle ceviz ve bademin kabuklarının rahat soyulması için bir taşım kaynatılır. Kabuklu konulursa aşureyi karartacağı için cevizi soymayacaksanız içine değil aşure bitiminde kaselerin üzerine de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlerin ve kuş üzümlerinin sapsız olmasına dikkat etmek gerekiyor, bizim gibi sonradan saplarının olduğunu gördüyseniz su da bekletip şiştikten sonra çöplerini ayıklamak da mükün. Temiz, berrak görünümlü aşure için tüm malzemerin özenle ayıklanıp, temizlenmesi önemli. Bu hazırlıklar zaman alacağından öncesinde yapılmalı.
Dövme özleşip iyice dağıldığında şeker yavaş yavaş eklenir sonrasında sırayla; kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, fıstık eklenerek birkaç taşım daha kaynatılır. Burdaki süre yine malzemeri ne kadar diri sevdiğinize göre değişecektir. En son hurma, kuru incir ve kuru kayısı tencereye eklenir. Tencerenin altını kapatıktan sonra kuş üzümü ve karanfil taneleri eklenir. Kaselere boşaltılan aşureler soğuduğunda dolapta saklanabilir.