22 Aralık 2012 Cumartesi

Kutlama pastası

 
 
 
Akademisyenliğe adım atan Şükran için süpriz kutlama pastası yapmam istedendi. Kısıtlı bir zamanda ortaya çıkan bu oldu. Hem görüntü hem lezzetle ilgili olumlu geri bildirimlerin artması ile yakında ciddi ciddi dışarıdan pasta, kurabiye siparişleri almaya başlayabilirim.
 
 
 

10 Aralık 2012 Pazartesi

Zamanlı zamansız aşure

Aşure zamanlı veya zamansız tüketilebilinir bizim evde. Yakın zamanda birçok evde çeşit çeşit aşureler pişti. Aşure sevmeyen de vardır, aşureyi türlü çeşitli sevenler de vardır. Ablam haftasonu yanımdayken bizim damak tadımıza uygun olanını yapmayı teklif etti. Neden olmasın dedik ve yaptık. Bizim aşurede nohut ve fasülye yok, bol çeşit diri kalmış çerezler var. Özellikle nohut-fasülye severlere pek hitap etmiyor bizim aşure.
Aşurenin tüm malzemeleri ya geceden ya da sabah erkenden hazırlanmaya başlanır. Önce aşurelik buğday-dövme iyice yıkanıp, bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Geceden sabaha dinlenip şişen dövme ocağa alınıp kaynatılır. Kaynayan dövme su çektikçe kaynar su eklenir. Dövmeye şeker eklendiğinde kendini toparlayıp sertleşebilir onun için iyice açılıp dağılıncaya kadar kaynatılmalı. Dövmenin cinsine göre bu süre değişecektir. Dağılmaya başlarken dibi de tutmaya başlar özellikle bu aşamadan sonra karıştırma işlemini ihmal etmemek gerekiyor. Şeker tencereye karıştırılarak eklenir ve zevke göre tadına bakılarak yeterli olup olmadığına karar verilir. Unutmamak gereken bir husus sıcakken daha şekerli bulunan aşure bekleyip soğuduğunda şekeri biraz azalacaktır.


Diğer malzemeler de tencereye eklenmeden yıkanır, temizlenir, ayıklanır, doğranır, su da bekler veya 1 taşım kaynatılır. Özellikle ceviz ve bademin kabuklarının rahat soyulması için bir taşım kaynatılır. Kabuklu konulursa aşureyi karartacağı için cevizi soymayacaksanız içine değil aşure bitiminde kaselerin üzerine de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlerin ve kuş üzümlerinin sapsız olmasına dikkat etmek gerekiyor, bizim gibi sonradan saplarının olduğunu gördüyseniz su da bekletip şiştikten sonra çöplerini ayıklamak da mükün. Temiz, berrak görünümlü aşure için tüm malzemerin özenle ayıklanıp, temizlenmesi önemli. Bu hazırlıklar zaman alacağından öncesinde yapılmalı.
Dövme özleşip iyice dağıldığında şeker yavaş yavaş eklenir sonrasında sırayla; kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, fıstık eklenerek birkaç taşım daha kaynatılır. Burdaki süre yine malzemeri ne kadar diri sevdiğinize göre değişecektir. En son hurma, kuru incir ve kuru kayısı tencereye eklenir. Tencerenin altını kapatıktan sonra kuş üzümü ve karanfil taneleri eklenir. Kaselere boşaltılan aşureler soğuduğunda dolapta saklanabilir.
  


Malzemeler; 

500gr aşurelik buğday-dövme
1-1,5 kilo toz şeker
300 gram kuru üzüm
100-200'er gram arası fındık, ceviz, badem
50 şer gram kuş üzümü, antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir, hurma
2-3 tane karanfil
Üzeri için tarçın ve nar 


5 Aralık 2012 Çarşamba

Evlilik yıldönümü

 
 
Bugün tarifim yok. Evlilikte 3.yılımızı kutluyoruz. Bu yolda ağız tadıyla nice yıllar görmek umuduyla...

2 Aralık 2012 Pazar

Peynirli börek

 
 
 
Malzemeler;
 
4 adet yufka
 
8 yemek kaşığı eritilmiş yağ ( tereyağı veya margarin),
yarım su bardağ süt ve bir yumurta karışımı
 
içi için; 1 kase beyaz peynir,maydanoz,tuz
 
 
Bir tam yufkanın üzerine 4  şer yemek kaşığı yağ ve yumurtalı süt karışımı sürülür, diğer yufka üstüne kapatılır. 8 veya 4 eşit parçaya bölünür, sigara böreği yapar gibi iç malzemesi geniş kısmını konularak sarılır. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Dolapta 1 saat kadar bekletilan börekler 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 1 gece de dolap da bekletilerek de yapılabilir.
 

1 yaş kurabiyeleri


 
Ilgının annesi üniversiteden arkadaşım, kendisi kızının 1. yaş günü için Winnie the pooh temasını seçmişti. Ilgın için ben de kurabiye yapmayı teklif ettim. Kurabiyelerde Winnie ve arkadaşlarının renklerini yakalamaya çalıştım. Bugün doğum günü kutlanan Ilgın'a mutlu yıllar....

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler

29 Kasım 2012 Perşembe

Patates salatası

 
 
 
 

Malzemeler;

3 orta boy haşlanmış patates
5-6 dal taze yeşil soğan
1 adet yeşil biber
5-6 dal dereotu
2 dal taze reyhan
7-8 dal maydanoz
yarım çay bardağı zeytin yağı
yarım limon suyu
karabiber
tuz


Yeşillikler doğranıp, küp küp kesilmiş patateslerle bir araya getirilir. Baharat, tuz, yağ ve limon en son eklenerek servis yapılır. İstenirse konserve mısır da eklenebilir.

Tavuklu marul salatası

 
 
 
 
Malzemeler
 
Haşlanmış yarım tavuk göğsü
Yarım göbek marul
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı mısır
1 diş sarımsak
karabiber
tuz
 
Tavuk göğsünü elinizle lif lif küçük parçalara ayırın. Yarım göbek marulu orta incelikte doğrayın. Yoğurt ve mayonezi karıştırın, baharatları ve sarımsağı da ekleyip tüm malzemeleri birlikte karıştırıp sevis yapacağınız tabağa alabilirsiniz.


Mercimek köftesi



 
 
 
 
Malzemeler;
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
7-8 dal yeşil soğan
yarım bağ maydanoz
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 limon
1 çay bardağızeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
tuz,karabiber,pul biber

 
Mercimekler yıkanıp tencereye alınır üzerini 1 parmak geçecek kadar su eklenerek hafif sulu kalıp ezilinceye kadar haşlanır. Tencere ocaktan alınır, bulgur eklenip kapağı kapalı şekilde 30 dakika kadar dinlendirilir. Kuru soğan ve sarımsak ince doğranıp yağda kavrulur. Kavrulan soğanlara salçalar ve baharatlar eklenir biraz miktar daha karıştırılıp sıcak su eklenir. Salçalı sos bir taşım kaynatılıp mercimeklerin dinlendiği tencereye eklenir. Önce kaşıkla sonra elle iyice karıştırılıp yoğrulur. Yeşillikler doğranıp eklenerek biraz daha yoğrulur. El ile şekillendirilip marulla servis edilir.

25 Kasım 2012 Pazar

Şeker hamuru dekorlu pasta kursu



 
 
Şeker hamuruna olan ilgimin arttığı birgün nerden kurs alabilirim diye araştırmaya başladım. Evde kendi kendime web sitelerinden, bloglardan okuduklarımdan birşeyler yapmaya çalışıyordum ama bu işi profesyonelce yapan birinin bilgi birikiminden faydalanmanın yerinde olacağını düşündüm.
 
Geçtiğimiz cumartesi Adana'da bu konuda kurs verebilecek fikrimce en doğru adresteydim. İlgi alanına pastanın girdiği birbirinden farklı 5 kişinin katıldığı güzel bir eğitim oldu. Aynı günde pandispanya, ganaj, ara krema yapımı, pasta kaplama ve süslemeye dair incelikler öğrendik. Şimdiye kadar yaptıklarım olması gerekene yakınmış ama pasta yapma ve kaplama sürecini pratikleştirecek güzel bilgiler edindim. Zaman nasıl geçip akşam oldu anlamadım, en son tatlı bir telaşla pastanın süslemesini yaptığımı hatırlıyorum. Kalabalık çalışmak keyifliydi ama tek kötü yanı zamanın nasıl hızlı akıp gittiğini anlamıyorsun.  Daha önce yapmak istediğim pastaların dekorlarını, renklerini günler öncesinde tasarlıyordum. Bu eğitimin sonunda süslediğim pasta ise doğaçlama ortaya çıktığı için çok ayrıntılı planlanmadı. Ama benzer olarak sonunda dayanamayıp yine oğlumun adını pastanın üstüne yerleştirdim. Kırmızı mutfağın  sahibi Ebru hanım ve yardımcısı Yasemin hanım a tekrar teşekkürler. Usta nın öğle arası yaptığı el açması börek de tek kelimeyle nefisti.

23 Kasım 2012 Cuma

Tuzlu kurabiye

 
 
Birden fazla tuzlu kurabiye tarifi arasında kalıp hepsinden bir karışım oluşturdum. Sonuç güzeldi. Ağızda un kurabiyesi gibi dağılan, aromalı, lezzetli bir kurabiye oldu.
 
 
Malzemeler;
150 gr hamurişi margarin (oda ısısında)
1 adet yumurta (sarısı içine kullanılacak)
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1çay kaşığı karbonat
aldığı kadar beyaz un + tam buğday unu
 
 
Öncelikle yağ ve yumurta karıştırılır, Tuz ve şeker eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Mahlep ve karbonat unla birlikte karışıma eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edin. Şekillendirip fırına vermeden dolapta 1 saat kadar bekletirseniz şekil vermesi daha kolay olacaktır. Kalan yumurta beyazını fırın tepsisine dizdiğiniz kurabiyelerin üzerine sürüp çörek otu veya susam serpiştirebilirsiniz. 170 derece fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin. Kurabiyeri tepsiden almak için soğumasını bekleyin yoksa dağılabilir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 yaş kurabiyesi




Bunlar da oğlumun 1 yaş kurabiyeleri, hediyelikleri ve süslemeler.


Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler


21 Kasım 2012 Çarşamba

Cevizli bonibon kurabiye

 
 
Bu kurabiyenin hamuru özel olarak yapılmadı. Şeker hamuru kurabiyeleri için yaptığım hamur fazla gelince içine yarım su bardağı kırık ceviz ekleyererek bu kurabiyeleri yaptım.
 
Tarifi daha önce vermiştim tekrarlamak yerine tarif için sizi buraya  yönlendiriyorum.

20 Kasım 2012 Salı

Balkabağı topları

 
 
 
 
Kabak tatlısını bitiremeyeceğimizi anlayınca ezip püre haline getirip derin dondurucuya attım. Sonrasında bu topları yapmak için kullandım. Püre halindeki tatlının içine yulaflı bisküvileri ufaltıp biraz tarçınla iyice yoğurdum, yuvarlayıp hindistan cevizi ve renkli glazürle kapladım.

1 yaş pastası

 
 
Ve oğlumun gerçek 1 yaş pastası. Bu sefer pandispanya kakaolu, dolgu kreması cream ole+ganaj, ara malzeme olarak muz (ince dilim) ve antep fıstığı, pandispanya katlarını nemlendirmek için süt+şeker+kakao karışımı kullandım. Mini fırınımın peş peşe çalışması performanısını etkiliyor. Ondan sebep pandispanya yapımı beni biraz uğraştırdı, neticede iki defa pandispanya pişirmek zorunda kaldım.
 
Pandispanya tarifi;
 
 
Malzemeler
5 Yumurta (oda sıcaklığında)
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağından az eksik un 
1 Türk kahve fincanı ılık su
5 Tatlı kaşığı kakao
1 Paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
   
 
İki ayrı yerde yumurta beyazları ve sarıları içine iki eşit parçaya ayrılmış şeker de ilave edilip mikserle köpük köpük oluncaya kadar karıştırılır. Yumurta sarılarının olduğu kaba su ve vanilya eklenip karıştırılmaya devam edilir. Kuru malzemeler elenerek bu karışama eklenip karıştırılır. En son bu karışım yumurta beyazının olduğu kaba aktarılır, spatula yardımı ile yumurta beyazının köpük halini olabildiğince bozmadan yavaşca karıştırılır. Pişirme kabına alınınan karışım 170 derecede pişirilir.
 
Ara kreması;
 
Crem ole tarife göre iki paket yapıp, yarısına ganaj ekleyip hem içi hem dış kaplama için kullandım. Ganaj için 200 gramlık krema, 200 gramlık pasta çikolatası kullandım. Kaynama noktasına getirilen krema cam bir kase içinde küçük parçalar haline getirilen çikolata ile karıştırılıyor. Çikolatalar iyice eriyip karışım soğuduğunda mikserle krema haline getirilerek kullanıyor.
 
 
 
 
 

15 Kasım 2012 Perşembe

Kabak tatlısı

 


 Aslında kabak tatlısını pek sevmem; yada sevmezdim demem gerekir. Bugün yaptığım kabak tatlısından sonra fikrim değişti. Yapımında en zorlayan kısım ise tüm kabağı parçalara ayırmak oldu. Marketlerde dilimlenmiş halde satılması gayet mantıklıymış. Benim kullandığım kabağı babam memleketten getirmişti, gayet organik olduğu için öncelikle çeyreğini minik minik parçalara ayırıp oğlumun yemeklerin de kullanmak için derin dondurucuya yerleştirdim. Bir çeyreği ile tatlı yaptım. Kalan yarısı dolapta doğranmayı bekliyor. Siz de evde dilimlerseniz seramik kaplı renkli bıçaklarla daha rahat kesebilirsiniz.
 
1 kilo ya yarım kilo şeker ile yapılıyor tatlı. Dikkat etmek gereken bir husus çok küçük doğranırsa kabaklar pişerken ezilebiliyormuş. Tencereye doğrananan kabakların üzerine toz şeker serpilip genelde 1 gece veya en az 4-5 saat sulanması bekleniyor. Sonrasında orta, peşi sıra kısık ateşte pişiriliyor. Taşma ve ezilme olasılığına karşın sık sık tencere kontrol ediliyor. İstenilen yumuşaklığı geldiğinde arzuya göre 170 derece ısıdaki fırında 10 dk kadar tutuluyor, daha parlak bir görüntüsü oluyor böylece.
 
Acelesi olanlar şekerde suyunu bırakmasını beklemek istemiyorlarsa su ekleyip direk pişirebilirler. Fakat resimlerden gördüğüm kadarı ile bu şekilde yapıldığında daha yumuşak bir dokusu oluyor.  Aroma katmak için tencereye karanfil ve çubuk tarçın atabilirsiniz. Ceviz ve tahin ile servis de başka bir servis önerisidir.

 

 

14 Kasım 2012 Çarşamba

Arpa şehriye pilavı


Malzemeler; 
1,5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak et suyu veya su
2 yemek kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
Karabiber
Tuz



Biberler ve havuç doğranıp yağda 5 dakika kadar kavrulur. Arpa şehriyeler de renkleri hafif değişinceye kadar kavrulur. Üzerine sıcak et suyu veya su eklenerek kaynaması beklenir.










Bu arada tuz ve baharat eklenebilir. Kaynadıktan sonra düşük ateşte kapağı kapatılarak suyunu çekmesi beklenir. 



Suyunu çeken pilavın altı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen pilavın üzerine dilerseniz haşlanmış et veya tavuk parçaları ile sunabilirsiniz.

8 Kasım 2012 Perşembe

Kutlama kurabiyeleri

Uzun süredir planlayıp bir türlü gerçekleştiremediğim bir ziyareti dün yapabildim. Arkadaşımı yeni (aslında epey oldu sanırım :) ) açtığı danışmanlık merkezinde görmeye gittim. Kısa bir ziyaret oldu, pek sevdim yerini, umarım kısa zamanda tekrarı olur. Giderken bu kurabiyeleri yanımda götürdüm, kurabiye hamuru tarifi öncekilerden farklı olmadığı için yazmıyorum.  

5 Kasım 2012 Pazartesi

Kolay waffle

 

Yumurta akının kar haline getirildiği ve katı yağının eritilerek kullanıldığı tarif en lezzetlisi ama daha az uğraştırıcı olduğu için aşağıdaki tarifi yapmayı tercih ettim. Sonuç; tadı güzel sadece biraz daha yumuşak olabilirdi.
 
Malzemeler;
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 tane vanilya
1 tane kabartma tozu
1,5 su bardağı un
 
Sürülebilir çikolata
Ve meyve
 
Sırayla yumurta, şeker, sıvı yağ, süt, tuz, vanilya ve en son kabartma tozunun eklendiği un karıştırılır. Elde edilen sıvı karışım pürüzsüz oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Waffle makineniz yoksa yapışman yüzeyli bir tavada pancake gibi de pişirebilirsiniz. Sonrası malum çikolata ve meyve ile süslenip afiyetle yenir.

28 Ekim 2012 Pazar

Brokoli





Brokolinin en sevdiğim hali budur. Az haşlanmış brokoli, yanında haşlanmış havuç ve patatesler, üzerine baharatlı beşamel sos hazırlanır, en son kaşar peyniri rendelenip fırında üzeri kızartılır.

Bu durumda sadece sosun tarifini vermem yeterli olacak.

Malzemeler;

1,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kağığı sıvı yağ
Karabiber
Zerdeçal
Tuz


Un yağla birlikte kavrulur. Unun rengi hafif değiştiğinde süt çok yavaş hareketlerle eklenirken aynı anda hızlıca karıştırılır ki un topaklanmasın. Kıvam alıp sos kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir. Ocaktan almadan tuz ve baharatlar eklenir.













23 Ekim 2012 Salı

Şeker hamurundan nemo yapmak

 
 
 
 
 
 
Elimdeki şeker hamurları kurumadan onlarla aklımdaki bir kaç figürü çalışmak istedim. Ve bugün kayıp balık Nemo'yu yapmayı denedim. Nemo'nun orjinal resmi dışında bir de burdan yapılışı hakkında fikir alıp bu ufak Nemo'yu yaptım. Bilen bilir Nemo'nun bir yüzgeci az gelişmiştir. Fakat bu karaktere ait bazı resimlerde, oyuncaklarda ve şeker hamuru ile yapılmış figürlerde bunun dikkate alınmadığını gördüm. Bence farklıklara saygı duymak adına, eksiklikleri ile barışık nesiler yetiştirmek adına ve yetişkin olarak bizlerin de az gelişmiş yanlarımızın da olabileceğini kabullenmek adına Nemo'nun az gelişmiş yüzgecini görmezden gelmemeliyiz.

22 Ekim 2012 Pazartesi

Karamel soslu muhallebi

 
 


Acilen basit ve lezzetli bir tatlı yapmam gerekti. Un yerine pirinç unu kullanılarak yapılan bu muhallebi tarifini pirinç unu paketinin arkasında görüp yapmaya karar verdim. Karamel sos yerine farklı bir sos hazırlamak isterseniz şeker yerine meyve suyu veya ezmesi kullanabilirsiniz. Tabiki  tarçın, fındık, fıstık ile de sunabilirsiniz veya sossuz sade de olabilir :)
 

Malzemeler;

50 gr pirinç unu (250 grlık kutunun içinde 5li paketlerde satılanlardan kullandım)
4-5 yemek kaşığı toz şeker
500 ml süt(2,5 su bardağı)
Vanilya



Karamel sos için;
Yarım çay bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
isteğe bağlı vanilya


Şeker, pirinç unu ve vanilya bir tencerde, ocağın üstüne konulmadan karıştırılır. Üzerine süt eklenir. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha pişirin. Sonra ocaktan alıp ılıklaşmasını bekleyin.Bu arada üzeri için sos hazırlayabilirsiniz.
 
 Karamel sos için toz şekeri tavada karamelize edin, üzerine önce yarım su bardağı suyu sonra 1 yemek kaşığı nişastayı içinde erittiğiniz kalan yarım su bardağı nişastalı suyu ekleyin, sosu birkaç dakika kaynatmanız yeterli. Bu arada ılık hale gelen muhallebiyi mikser veya çırpıcı ile havalandırarak çırpıp kaselere boşaltın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. Muhallebilerinizi dolapta soğutup öyle servis yapın. 

19 Ekim 2012 Cuma

Yeşil kabak




Bu yemek salçalı, sulu kabak yemeklerinin görüntüsünden ve tadından farklı bir kabak yemeği. Yapılışına dair bir kaç resim ekledim. Ölçüsüz bir tarif olacak. Malzeme olarak kabak dışında; yağ, tuz, çökelik (yoksa lor peyniri+yoğurt da olabilir) var. Hepsinin miktarı da zevke göre azaltıp çoğaltılabilir.

Önemli bir detay kabaklar eşit boyutlarda küçük küçük doğranıyor, ve tuzlanıyor. Dinlendirilen kabaklar tencereye alınmadan yıkanıp sıkılarak suları süzdürülüyor.


Bir miktar yağda kavrulan kabakların rengi şeffaflaşınca ocaktan alınır, tuz eklenir.
Servis tabağının altına kaşık yardımı ile çökelik veya lor-yoğurt karışımı serilir. Son olarak üstüne kabaklar dökülünce pek hoş duruyor. Tek kötü tarafı bol ekmek yedirtiyor. 

16 Ekim 2012 Salı

Damla sakızlı kurabiye



Arkadaşımın bana hatırlattığı aylar önce yaptığım damla sakızlı kurabiyeyi tekrar yapmak isterken evde krem şanti olmadığını fark ettim. O tarifi başka bir zamana erteledim. Taslaklar arasında başka bir damla sakızlı kurabiye görünce bu bahane ile onu yayınlamaya karar verdim.

Yine temel kurabiye hamurunu kullandım. Pişerken fırından ve piştikten sonra tabakta bile damla sakızının kokusu etrafa yayılıyor.







Malzemeler:
1 yumurta 

100 g yumuşak margarin
1 çay bardağı toz şeker

2,5-3 su bardağı un
1 poşet kabartma tozu

1 çay kaşığı damla sakızlı vanilya

Üzeri için:
yumurta sarısı ve iki yemek kaşığı kadar toz şeker


Genelde zaman kazanmak için önceden hamuru yapıp dolaba atıyorum ve sonra şekillendirmeye zaman ayırıyorum. Buna sebep son dakika çıkan işler. Sonrasında bunun bazı kurabiye tariflerinde özellikle tavsiye edildiğini fark ettim. Bu şekilde kurabiyeler daha kolay şekil alıyormuş.

Bu kurabiyenin hamuru da dolapta 1 saat kadar bekledi. Bekletmeden de olur. Benimki yine zorunluluktan :)

Rulo yapıp bıçakla keserek şekillendirmek yine pratik bir yöntem.



Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp biraz toz şeker atıyoruz. 170 derecede 20 dk  pişmesi için yeterli.

13 Ekim 2012 Cumartesi

Bebek kurabiyeleri





Bunlar da Duru bebek için hazırladığım kurabiyeler.  Süslemek için tarifini daha önce verdiğim; kakaolu kurabiye lerden yaptım. Fakat bu sefer hamuru toparlamak için undan çok nişasta kullandım, kurabiyelerin tadı aynı ama piştikten sonra daha önce yaptıklarıma göre daha yumuşak oldular.

Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler.

10 Ekim 2012 Çarşamba




"Nerdeyse 1 yaşında" kutlaması için haftasonu yaptığım pastanın pandispanyası ve pasta kreması sade, ara malzeme olarak fındık krokan kullandım. Kurabiye kaplama işlemi pastaya göre daha hata kaldırır. Pasta kuşkusuz daha fazla profesyonellik istiyor. Sonuç ve aldığım yorumlar beni mutlu etti. Bu deneyimden öğrendiğim pasta kaplanırken şeker hamurunu çok ince açmamalı görüntü pütürlü olabiliyor :)

Üzeri için düşündüğüm objeleri bir gün önceden hazırladım. Kenar süslemesi için renki yuvarlakları ve kırmızı şeritleri pastayı kapladıktan hemen sonra hazırlayıp bekletmeden yerleştirdim.








Kullandığım pandispanya ve pasta kreması tarifi şöyle:

Sade pandispanya;

Malzemeler

1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
5 yumurta
1 paket vanilya
1 su bardağı tozşeker


 
Şeker, yumurta ve vanilya köpürünceye kadar  10-15 dakika boyunca iyice karıştırılır. Sıvı karışıma elenmiş un ve kabartma tozu köpüren karışımı fazla söndürmeden, tahta kaşık yardımıyla yavaşça eklenir.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında önce 15 dakika, sonra  fırının derecesini 150 dereceye indirerek yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Pandispanya soğuduğunda ikiye bölebillirsiniz.
 
 
 
Pasta kreması;
 
Malzemeler
 
 
4 su bardağı süt
4 tepeleme yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
2 yumurta
2 paket vanilya
2 tatlı kaşığı margarin
 
Margarin hariç tüm malzemeler tencereye alınır, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alıp margarin eklenip karıştırılır.
 
Ara malzemesi fındık krokan için 1 su bardağı fındık ve bir su bardağı toz şeker kısık ateşte şeker eriyinceye kadar kavrulur. Şekerin erimesi yeterli, fazla ocakta tutup yakmamak gerekiyor. Sonra yağlı kağıt üzerine fındıkları yayın. Soğuduğunda parçalara ayırıp rondoda küçük parçalara ayırabilirsiniz. Yada bir poşet içinde merdane yardımı ile de ufaltılabilir. Hazırladığınız fındık krokanı pasta içinde olduğu gibi pastanın üstünde dekoratif olarak da kullanmak mümkün.
 
 
 
 

9 Ekim 2012 Salı

Sütlaç



      Çocukken yediğimiz sütlaçlar daha sulu olur bundan pek hoşlanmazdım. Bu tarifteki gibi pirinç unu veya nişasta eklendiğinde sulanmayan bir sütlacınız oluyor.

      1 litre + 1 bardak süt
      1 küçük çay bardağı pirinç
      2 su bardağı su
      1su bardağı tozşeker
      1 çorba kaşığı pirinç unu

      1 paket vanilya
      Üzeri için biraz tarçın


      Pirinçleri yıkayıp süzün. Tencereye alıp 2 su bardağı suyu ekleyin. Pirinçler suyu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine sütü döküp ara sıra karıştırarak kaynatın. Kısık ateşte 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Pirinç ununu bir bardak sütün ünde eritip tencereye karıştırarak ekleyin. Toz şekeri de ekleyin, 10 dakika sonra tencereyi ocaktan alın. Vanilyayı ekleyip karıştırıp kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığında bekletip tarçınla süsleyip buzdolabında soğukduktan sonra servis edin.

    8 Ekim 2012 Pazartesi

    Teşekkür kurabiyeleri





    Dolu dolu, güzel bir hafta sonunun ardından merhaba. Blogumu beğenerek, takip ederek beni mutlu eden ablamın iş arkadaşlarına acelece hazırlanmış teşekkür kurabiyeleri bunlar. Gece yapılıp resimleri çekildiği için resimler pek aydınlık değiller.




    Kurabiyenin tarifi şöyle;

    Malzemeler;

    1 yumurta
    150 gr hamurişi margarin/terayağı
    1su bardağı un
    1çay bardağı nişasta
    1su  bardağı pudra şekeri
    1çay kaşığı tarçın
    1çay kaşığı toz zencefil
    limon kabuğu rendesi










    Oda sıcaklığında iyice yumuşayan yağ ile şeker, sonrasında oda sıcaklığındaki yumurta iyice karıştılır. Karışıma diğer malzemeler eklenir. Unu yavaş yavaş ekleyin. Hamur toparlanmayacak gibi duruyorsa un yerine nişasta ekleyin. Yumuşak yapıdaki hamur streçlenip dolapta 2 saat kadar dinlendirin. Dolaptan çıkardığınız hamuru fazla yoğurmadan açın, kalıplarla şekilendirdiğiniz kurabiyeleri önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dk kadar pişirin. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.