26 Aralık 2013 Perşembe

Süt reçeli




Bunu yapmayı bir yıldan fazladır planlıyordum. Nihayet fırsatını buldum. Dulce de leche ya da condensed milk diyede bilinen süt reçelinin daha önce tadına bakmadım. Fakat bloglarda defalarca gördüm ve görüntüsünden beğeneceğim bir lezzet olduğu kesindi. Aslında tam yağlı pastörize olmamış süt öneriliyor ama ben günlük süt kullandım. 1 litre süt ile küçük bir kase ve bir çikolata kavanozu kadar süt reçeli elde ettim. Süt reçeli tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanılabileceği gibi bu hali ile kahvaltılık olarak da tüketilebiliyor.



Süt reçeli için;
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı karbonat
ve en önemlisi tencerenin başında 1 saat kadar kalacak zaman gerekiyor...

Süt şekerle geniş bir tencerede kaynatılır. Kaynayan süte karbonat eklenir, sürekli karıştırarak akışkan muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kabarıp taşma ihtimali olduğundan başından ayrılmamak lazım. Sıcakken kavanoza konulup soğuduğunda ağzı kapanıp dolaba kaldırılır.
Sağdaki ilk sıcaklığının gittiği hali. 

24 Aralık 2013 Salı

Çikolatalı muzlu kek




Ne zamandır muzlu kek denemek istiyordum. Bu tarifi lezizsofralar da görünce denemek istedim. Yumuşak ve lezzetli bir kek oldu.



Malzemeler;

3 tane yumuşak muz
3 tane yumurta
2/3 su bardağı şeker
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı (sıvı yağ kullandım)
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı damla çikolata
1 paket kabartma tozu
yeterince un


Yumurta ve şeker öncelikle çırpılıp önce sıvı malzemeler sırayla eklenir. En son ezilmiş muz ve çikolata karışıma eklenir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

21 Aralık 2013 Cumartesi

portakallı kek



Tarif eski lezzet dergilerinden, ölçüler ise 4 kişilik 20 cm lik kalıp için verilmiş. Ölçüleri iki katına çıkartıp dikdörtgen cam kalıpta yapılabilir. Lezzetine gelince yumuşak ve hafif bir kek.

Malzemeler;

1 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
yarım su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı portakal suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1 yumurta
1 paket vanilya

üzeri için
2 portakal veya portakal kabuğu şekerlemesi
pudra şekeri

Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp yağlanmış kalıba dökün. Ortalama 25 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra üzerini pudra şekeri ve portakalla süsleyebilirsiniz.

3 Aralık 2013 Salı

Tahinli kurabiye



Tahinli un kurabiyesi de denebilecek bu kurabiyelere cafe portakal da görünce hemen yapmaya koyuldum. Tadı deneyenlerin pek hoşuna gitti. Un kurabiyesine benzetildi, tahin ayrı bir lezzet katıyor, deneyin derim. Tarifi olduğu gibi yapmadım ama bu halinden memnun kaldım.

Malzemeler;

1 Paket toz krem şanti
1 su bardağı sıvı yağ
1 kahve fincanı tahin
1 paket vanilya
un

Un hariç malzemeler karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenmeli, yumuşak bir hamuru oluyor (Un fazla olursa hamur toparlanması güçleşiyor). 170 derecede pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri elenir. Kurabiyeler çok tatlı olmadığı için pudra şekeri durumu dengeliyor. Bekledikçe güzelleşen bir tat aldığını belirteyim.