12 Ocak 2014 Pazar

Ekmek tatlısı





Şerbetli tatlı yapacaksınız ama evde un yok. Unsuz yapılabilecek bir tatlı tarifi. Bu tarif için bayat ekmek (yani galeta unu) gerekiyor. Üzerine muhallebi, kremşanti, muhallebi+kremşanti kullanabilirsiniz ben fazla vaktim olmadığından hazır toz muhallebilerden kullandım. Bu tatlı Kıbrıs tatlısı, bayat ekmek tatlısı, galeta unlu tatlı, rum tatlısı diye de adlandırılıyor. Tatlının tadına gelince revani, şam tatlısı kategorisinde ve bence onlardan daha lezzetli.  Galeta ununun nasıl yapıldığını burda göstermiştim.



Malzemeler;

1 su bardağı galeta unu
4 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz kırığı (kimi tariflerde hindistan cevizi kullanılmış ben yarı yarıya ikisinde de kullandım)
vanilya ve kabartma tozu

Önce şeker ve yumurta iyice karıştırılır. Diğer malzemelerinde eklenmesi ile elde edilen hamur yağlanmış derin dikdörtgen kalıba dökülüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Şerbeti için;
1,5 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kaynatılır (şerbet ılık kullanılacak)

Muhallebi için;
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
kullanarak yaptığınız muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra 1 paket krem şanti ekleyip 5 dakika çırpın.

Fırından çıkıp ılıyan tatlının üstüne şerbeti döküp onun üzerine de hazırladığınız muhallebiyi döküp soğuduktan sonra dolaba kaldırın. Ertesi gün servis yapılması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum