27 Eylül 2012 Perşembe

Silor, sir veya sırın





Yöresel yemekler başlığı altında buna çok benzeyen tarifler gördüm. İsimleri değişiyor; bandırma, serme ekmek, sorina pel, silor,sir,sırın...bazı malzemeler farklılaşıyor, üzerine kaz eti, tavuk eti veya baharatlar ekleniyor...yöreler değişiyor; Artvin, Kastamonu, Malatya, Bingöl, Elazığ, Kars...ama bu yemeğin temel malzemesi aynı; yufka ekmek, yoğurt, sarımsak ve tereyağı.

Benim yaptığım tek kişilikti. Yarım yufka ekmeği, küçük kasede koyu kıvamlı ayran, iki diş sarımsak ve iki kaşık tereyağı kullandım.

Ekmek rulo yapılıp iki parmak uzunluğunda kesilir, koyu kıvamlı sarmısaklı ayrana batırılıp tepsiye dizilir. Kalan sarmısaklı ayran ekmeklerin üzerine dökülür. En son eritelen tereyağı da ekmeklerin üzerinde gezdirilip fırına verilir. Üzerinin kızarması yeterlidir.



6 yorum:

  1. harika gorunuyorlar.Cok sevdigim bir lezzet cocuklarin kolay kolay hayir demiyecegine eminim..Ellerine saglik.Tek kelime ile basarilisin :)

    YanıtlaSil
  2. bizde de siron diyorlar :) Küçüklüğümü hatırladım görünce.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne çok adı varmış :) Teşekkürler Elif

      Sil
  3. merhaba artvınde şark dolasıyla bulunmustuk orda tatmıstım ama sız yufka ekmeğını nereden buldunuz artvınde hanımlar toplanıp yufkayı hepbereber acıyolar sacta kurutuyorlar 1sonra 1sene kullanıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimin annesi yapıp bize yolluyor, bazi marketlerde paket halinde satildigini da gördüm

      Sil

Yorumlarınızı bekliyorum