7 Mayıs 2014 Çarşamba

Tahinli kömbe






Kömbe( kahke) Çukurova bölgesinde yapılan tatlı bir kurabiye çeşitidir. Hatay, Adana, İskenderun ve Mersin de özellikle bayramlarda yapılan bu kurabiyeler uzun süre bayatlamadan kalabiliyor. Kurabiyeyi şekillendirmek için özel kalıplar kullanılıyor.

Halka ve hurma dolgulu şekilde de yapılabiliyor. 

Pakmaya Çukurova ya özel tarif kitapçığında ise tahinli kömbe tarifi yer alıyor. Tarif şöyle;

Malzemeler ;
1 çay bardağı tereyağı, erimiş (100 gr)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı (60 ml)
1/2 çay bardağı süt (60 ml)
1/2 çay bardağı tahin (60ml)
1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı toz şeker (60 gr)
 2 su bardağı + 2 çorba kaşığı un (300gr)
1/2 paket Pakmaya hamur kabartma tozu
1/2 paket Pakmaya şekerli vanilin 
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu


Susam ve çörekotu hatıç tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp yavaş yavaş karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin. Susam ve çörekotunu bir kasede karıştırın. Hamur toplarını bu karışıma batırıp susamlı yüzü altt kalacak şekilde kömbe kalıbına yerleştirin. Hamurun arkasından bastırarak hamurun kalıbın şeklini almasını sağlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsinizin kenarına kalıbı hafifçe vurarak kömbenin tepsiye düşmesini sağlayın. Kömbelerinizi 180 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. 

2 yorum:

  1. işte memlektim koktu burnuma..ellerine sağlık canım nefisss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharatların uyumu çok iyi, bu tarifte bir çörekotunu beğenmedim. Evet bunlar benim de favorim

      Sil

Yorumlarınızı bekliyorum