11 Kasım 2013 Pazartesi

Aşure zamanı





Geçen yıl zamansız yayınladığım aşure tarifini aşure zamanı geldiği için hatırlatmak istedim. Daha önce benim gibi yapmak istiyor ama aşure nasıl yapılır diye cevap arıyorsanız denenmiş bu tarifi yapmanızı tavsiye ederim. Yazıda belirtilen malzemelerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları uyulduğunda, berrak, temiz ve lezzetli bir aşure elde edebilirsiniz.

Aşure tarifi için buraya ya da aşağıda yazının bir kopyasına bakabilirsiniz.





Malzemeler; 

500gr aşurelik buğday-dövme
1-1,5 kilo toz şeker
300 gram kuru üzüm
100-200'er gram arası fındık, ceviz, badem
50 şer gram kuş üzümü, antep fıstığı, kuru kayısı, kuru incir, hurma
2-3 tane karanfil
Üzeri için tarçın ve nar 

Aşurenin tüm malzemeleri ya geceden ya da sabah erkenden hazırlanmaya başlanır. Önce aşurelik buğday-dövme iyice yıkanıp, bir taşım kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Geceden sabaha dinlenip şişen dövme ocağa alınıp kaynatılır. Kaynayan dövme su çektikçe kaynar su eklenir. Dövmeye şeker eklendiğinde kendini toparlayıp sertleşebilir onun için iyice açılıp dağılıncaya kadar kaynatılmalı. Dövmenin cinsine göre bu süre değişecektir. Dağılmaya başlarken dibi de tutmaya başlar özellikle bu aşamadan sonra karıştırma işlemini ihmal etmemek gerekiyor. Şeker tencereye karıştırılarak eklenir ve zevke göre tadına bakılarak yeterli olup olmadığına karar verilir. Unutmamak gereken bir husus sıcakken daha şekerli bulunan aşure bekleyip soğuduğunda şekeri biraz azalacaktır.

Diğer malzemeler de tencereye eklenmeden yıkanır, temizlenir, ayıklanır, doğranır, su da bekler veya 1 taşım kaynatılır. Özellikle ceviz ve bademin kabuklarının rahat soyulması için bir taşım kaynatılır. Kabuklu konulursa aşureyi karartacağı için cevizi soymayacaksanız içine değil aşure bitiminde kaselerin üzerine de ekleyebilirsiniz. Kuru üzümlerin ve kuş üzümlerinin sapsız olmasına dikkat etmek gerekiyor, bizim gibi sonradan saplarının olduğunu gördüyseniz su da bekletip şiştikten sonra çöplerini ayıklamak da mükün. Temiz, berrak görünümlü aşure için tüm malzemerin özenle ayıklanıp, temizlenmesi önemli. Bu hazırlıklar zaman alacağından öncesinde yapılmalı.
Dövme özleşip iyice dağıldığında şeker yavaş yavaş eklenir sonrasında sırayla; kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, fıstık eklenerek birkaç taşım daha kaynatılır. Burdaki süre yine malzemeri ne kadar diri sevdiğinize göre değişecektir. En son hurma, kuru incir ve kuru kayısı tencereye eklenir. Tencerenin altını kapatıktan sonra kuş üzümü ve karanfil taneleri eklenir. Kaselere boşaltılan aşureler soğuduğunda dolapta saklanabilir.
  



4 yorum:

Yorumlarınızı bekliyorum