15 Kasım 2012 Perşembe

Kabak tatlısı

 


 Aslında kabak tatlısını pek sevmem; yada sevmezdim demem gerekir. Bugün yaptığım kabak tatlısından sonra fikrim değişti. Yapımında en zorlayan kısım ise tüm kabağı parçalara ayırmak oldu. Marketlerde dilimlenmiş halde satılması gayet mantıklıymış. Benim kullandığım kabağı babam memleketten getirmişti, gayet organik olduğu için öncelikle çeyreğini minik minik parçalara ayırıp oğlumun yemeklerin de kullanmak için derin dondurucuya yerleştirdim. Bir çeyreği ile tatlı yaptım. Kalan yarısı dolapta doğranmayı bekliyor. Siz de evde dilimlerseniz seramik kaplı renkli bıçaklarla daha rahat kesebilirsiniz.
 
1 kilo ya yarım kilo şeker ile yapılıyor tatlı. Dikkat etmek gereken bir husus çok küçük doğranırsa kabaklar pişerken ezilebiliyormuş. Tencereye doğrananan kabakların üzerine toz şeker serpilip genelde 1 gece veya en az 4-5 saat sulanması bekleniyor. Sonrasında orta, peşi sıra kısık ateşte pişiriliyor. Taşma ve ezilme olasılığına karşın sık sık tencere kontrol ediliyor. İstenilen yumuşaklığı geldiğinde arzuya göre 170 derece ısıdaki fırında 10 dk kadar tutuluyor, daha parlak bir görüntüsü oluyor böylece.
 
Acelesi olanlar şekerde suyunu bırakmasını beklemek istemiyorlarsa su ekleyip direk pişirebilirler. Fakat resimlerden gördüğüm kadarı ile bu şekilde yapıldığında daha yumuşak bir dokusu oluyor.  Aroma katmak için tencereye karanfil ve çubuk tarçın atabilirsiniz. Ceviz ve tahin ile servis de başka bir servis önerisidir.

 

 

9 yorum:

  1. Ayyy bayılırım kabak tatlısına. çok ta güzel görünüyor. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. İlk defa kabak tatlısı yaptım, sonucun güzel olması beni şaşırttı.

    YanıtlaSil
  3. oooo miis gibi görünüyor....
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. ben de normalde sevmem ama çok güzel görünüyor, bir de bunun dışını karamelize edince ya da tesadüfen öyle olunca başka güzel oluyor

    YanıtlaSil
  5. yarın siftah edicem bende :) özledim bu tatlıyı
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  6. elinize sağlık kıvamı gayet yerinde görünüyor :)

    YanıtlaSil
  7. Gurme Şirin teşekkürler
    Adsız bir de o hali ile denenek lazım o zaman
    Sarı mutfak-hande tam zamanı senin de ellerine sağlık şimdiden
    tuğba yavuz teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Ben bu tarifi gorunce niyet ettim yarin aksamki misafirlerime kabak tatlisi yapacagim..cok guzel gorunuyor.ayrica hafif bir tatli ..tesekkurler paylasimin icin .

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum