5 Şubat 2016 Cuma

Ekmek


Mayalı hamur hele de ekmek yapımı gözümü epey korkuttuğu için şimdiye kadar yapmayı cesaret etmemiştim. 

Zamanı gelmiş demek ki; ekmek yapımı pek keyifli kendi yaptığın ekmeğin yenmesi ayrı bir lezzetmiş. Bir de ekşi maya aşamasına geçebilirsem harika olacak.


Ekmeğin dokusu yumuşak ve günler geçse de dokusunun yumuşaklığı ve lezzeti azalmadı.

Malzemeler

  • 6 su bardağı un (Yarısı tam buğday yarısı beyaz un )
  • 3 su bardağı ılık su
  • 1.5 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Unu geniş bir kaba alın. Unun ortasını havuz gibi açıp, tuzu mayayı, şekeri ve yağı koyun.
Suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduktan sonra üzerini kapatıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.Hamur mayalanıp iki katına çıkınca ikiye bölerek iki adet somun ekmek yapabileceğiniz gibi, daha fazla sayıda yuvarlak şekilli ekmekler de yapabilirsiniz. Pişireceğiniz tepside şekillendirdiğiniz ekmeklerin tekrar üzerini kapatıp 1 saat kadar dinlenirin. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında ekmeklerin üzeri kızarıncaya kadar tutup sonra fırının derecesini 160 dereceye düşürüp iyice pişinceye kadar bekletin. Ekmekleri bir beze sararak dinlendirin ve tamamen soğuduktan sonda dilimleyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum