25 Kasım 2013 Pazartesi

2 yaş pastaları


Gökkuşağı temalı bir 2. yaş günü pastası oldu bu yılki pastamız. Bu pastaya yine gökkuşağı temalı kurabiyeler eşlik etti. Kurabiyelere burdan bakabilirsiniz.





Pasta için buradaki kakaolu pandispanya tarifine 2 yemek kaşığı eritilmiş damla çikolata ekledim. Daha nemli bir pandispanya istediğim için bunu yaptım. Ara katları ve dış kaplama için 200 ml lik süt kreması ve 180 gram pasta çikolatası ve bir paket crem ole kullandım. Yine ara katlara antep fıstığı ve portakal kabuğu şekerlemesi kullandım.



Pandispanya için

"Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
3 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Kakao,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya

2 Yemek Kaşığı eritilmiş damla çikolata
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su




Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.  Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dakika çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra katlara ayırın."

Not 1: Pandispanyayı pastayı yapmadan önce pişirip derin dondurucuda bekletmek size zaman kazandıracaktır.
Not 2: Pandispanyayı katlara ayırmadan kabaran üst yüzeyini ve etrafını bıçakla düzleştirirseniz şeker hamuru ile kapladığınızda bombeli görünmez.

Ganaj için;
Süt kreması kaynatmadan ısıtılır (kaynamaya yakın altı kapatılır), rendelenen çikolataya süt kreması eklenir. Çikolata iyice eriyinceye kadar karıştırılır. Pürüzsüz olması için ara sıra karıştırarak kabuk tutması engellenir. Oda ısısına gelince dolaba kaldırılır. Yarım saat sonra dolaptan çıkarıp mikserle çırpılır. Dış kaplamada kullanılacağım kısmını ayrı (daha katı olmasını istediğim için az çırptım), tarife göre hazırladığım crem ole e katacağım kısmı ayrı çırptım (yumuşak krema kıvamına gelinceye kadar çırptım).

Not 3: Pasta yapımında daha az katkı maddesi isterseniz crem ole kullanmayıp daha fazla oranlarda ganaj hazırlayabilirsiniz, çikolata oranı artacaktır fakat daha az tatlı bir pastanız olacaktır.

Katlara ayrılan pandispanya meyve suyu ile ıslanır, ara katlara hazırlanan krema ve malzemeler (fıstık, portakal şekerlemesi) yerleştirilir. Bu şekilde yarım saat kadar dolapta dinlendirilir. Pastanın dışı ganajla kaplanır, tekrar dolapta dinlendirilir. İkinci kez ganajla kaplana pasta tekrar dolaba alınır. En son şeker hamuru ile kaplanmadan yarım saat önce dolap dışına alınır.

Not 4 : Pasta soğukken şeker hamuru ile kaplamayın, terleme ve erime yapar.
Not 5:  Pasta üstüne yapılacak figürler, süslemeler günler öncesinde hazırlanıp kurumaya bırakılması yine size zaman kazandırır. Zira şeker hamurlu pasta yapmak epey zaman alıcı, uğraşlı bir süreç.




Bu da geçen ay yaptığımız erken kutlama pastası. Daha kalabalık olduğumuz için dikdörtgen kalıp kullanmış, hem vakitsizlikten hem de uzun yolda bozulma olabilir diye sade bir süsleme tercih etmiştim.



2 yorum:

  1. çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
    acaba alttaki pastanın kalıbının ölçülerini verebilirmisiniz.o pandıspanya içinde verdiğiniz ölçülerimi kullanıp 3 kata ayırdınız.şimiden teşekkürler
    sultan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı ölçüde iki defa pişirdim, ikiye ayırmaya zamanım olmadığı için. 2 katına çıkarıp ölçüleri piştikten sonra 3 e ayırabilirsiniz. Dikdörtgen kenarları tırtırlı borcam ın ölçüsünü şimdi veremiyorum.

      Sil

Yorumlarınızı bekliyorum