12 Ocak 2015 Pazartesi

Muzlu rulo pasta


Muzlu rulo pasta yumuşakcık ve çok lezzetli. Aşağıdaki tam ölçülerine göre geniş fırın tepsisi kullanılarak yapılan pandispanya biraz daha kalın ve sarıldığında bir kaç kat görüntüsü oluyor. Yarı ölçüde dikdörtgen borcam tepsisinde yapılırsa yukarıdaki gibi ince ve tek sarımlık bir rulo oluşuyor. 

Pandispanya;
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta (sarılar ve beyazlar ayrı kaplarda)
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu

Krema;
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
2 yumurta 
Vanilya

1-2 adet muz

Yumurta beyazı iyice köpürtülüp, yumurta sarısı ve şeker karışımına yavaşça eklendikten sonra un en son ilave ediliyor. Karışım yağlı kağıt serili tepsiye kaşıkla dökülüp düzeltilir. Pandispanya 170 derece önceden ısıtılmış fırında kısa sürede pişiyor. Sıcakken yağlı kağıtla birlikte sarılıp üzeri nemli nezle örtülür. 

Krema malzemeri bir tencerede karıştırılıp kısık ateşte pişirilir. Ilıklaşınca pandispanyanın dışına taşırmadan sürülür muz ile tekrar sarılıp dolapta dinlendirilir.
(Bu şekilde daha güzel olacaktır fakat yapılamadığı zamanlarda benim yaptığım gibi hazır krema da kullanılabilir.)




10 Ocak 2015 Cumartesi

Balkabaklı cheesecake


Üstü için;
400 gr. kadar bal kabağı
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1/2 su bardağı su

Tabanı için;
yaklaşık 1.5 paket yukaflı bisküvi
2-3 çorba kaşığı tereyağı

Krema kısmı;
400 gram labne
3/4 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 yemek kaşığı limon suyu
Vanilya
2 yemek kaşığı mısır nişastası
100 gram süt kreması 



Taban için bisküviler un halinde küçültülüp tereyağ ile yoğrulur, kalıbın tabanına bastırarak yayılır ve buzdolabında bekletilir.
Labne peynir, şeker ve krema sert kıvama gelinceye kadar mikserde karıştırılır. Yumurta hariç diğer malzemer de eklenir. En son yumurtalar tek tek ve düşük devirde veya el çırpıcısı ile fazla köpürtmeden karıştırılır. 
Bisküvi tabanlı kalıbın üstüne bu karışım dökülür, 175 derece ısıtılmış fırında üzeri renk değiştirinceye kadar pişirin. Kalıbı sallayınca ortasının hafif sallanıyor olması fırını kapatmak için doğru zaman. Fırının kapağı kapalı olarak cheesecake in soğumasını bekleyin(içinde su olan tepsinin içinde pişirmek de ani ısı değişimine bağlı kekin üstünde çatlaklar olmasını engelleyecektir). Bir gece dolapta dinlendirilmesi önerilir.



Kabakların üzerine şeker serpilir ve suyunu bırakıncaya kadar bekletilir. Sonra kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilen kabak ezilip püre kıvamına getirilir. Nişasta suda eritilerek püreye eklenerek kıvam alıncaya kadar pişirilir. Soğutulup soğuk kekin üzerine dökülür.