29 Mart 2013 Cuma

Çilekli mini tart



Bu sabah hep denemek istediğim bu tartoletleri yapma fırsatım oldu. Yaptığım hamur 12 lik kalıplarım için fazla geldi. Daha sonra yapmak üzere artan hamuru dolaba kaldırdım. Benzer bir kalıpta bu ölçülerle yaklaşık 20 minik tart yapılabilir.








Malzemeler;
2 su bardağı un
100 gr tereyağı
1 çay bardağı Pudra Şekeri
1 yumurta
Vanilya
Yarım limon veya portakal kabuğu rendesi

Tüm malzemeler karıştırarak elde ettiğiniz hamuru dolapta 15 dakika kadar dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalıplara yerleştirin. Kabarmaması için tabanına delikler açın. 170 derece ısınmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğukması için dinlendirilir.



Krema için;
250 ml süt
1 çay bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı (ben iki kullandım)
Vanilya

Vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır. Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenen krema soğutulurken sık sık  karıştırılarak kabuk tutması önlenir. Kaşık veya sıkma torbası ile minik tartların boşluklarına krema ve meyve yerleştirilir. Hemen tüketilmeyecekse meyveler kararmaması için jöle kullanılabilir.


27 Mart 2013 Çarşamba

Beze



Eskiden bezeyi pastaneden alır tadına doyamazdım. Yumurta akı ve şekerden yapıldığını çok sonraları öğrendim.  Evde de yapılabilen az malzemeli uzun pişirme süreli beze tarifi şöyle;


Malzemeler
3 yumurta akı
3 çay bardağı toz şeker
2 3 damla limon suyu
1 çimdik tuz (çay kaşığı ucu kadar)



Yumurta akları ve toz şeker kuru bir kaba alınır (yumurta sarılarının beyaza bulaşmamış olması şart). Yumurtaların içinde bulunduğu kap sıcak su dolu bir tencerenin üstüne oturtularak çırpma teli ile şekerler eriyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika bu işlem için yeterli. Sonrasında tencerinin üstünden aldığınız kaptaki karışım mikser yardımı ile katı bir hal alıncaya kadar yaklaşık 10 dakika daha çırpılır. Yeterli katılığa gelip gelmediğini arada mikseri durdurup bakabilirsiniz; karıştırıcının ucundan karışım akmadığında bir sıkma torbası yardımı ile yağlı kağıt serili tepsiye bezeler şekillendirilir. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 40-50 dakika pişirilir.

Derece daha fazla olursa beze hem renk değiştiriyor hem de dışı sert içi yumuşak kalıyor.

Dilerseniz damla çikolata, toz fıstık veya fındık ekleyerek bezelerinize hem renk hem lezzet katabilirsiniz.


24 Mart 2013 Pazar

Lego adam temalı doğum günü






İlk göz ağrımız yeğenimin 8.yaş doğum günü için isteği üzerine yaptığım lego adam.




Bu süslemeleri yaparken 8 yaşındaki koca adamın heycanlı gözlerini görüp ne kadar mutlu olduğunu duymak çok güzeldi.