29 Kasım 2012 Perşembe

Patates salatası

 
 
 
 

Malzemeler;

3 orta boy haşlanmış patates
5-6 dal taze yeşil soğan
1 adet yeşil biber
5-6 dal dereotu
2 dal taze reyhan
7-8 dal maydanoz
yarım çay bardağı zeytin yağı
yarım limon suyu
karabiber
tuz


Yeşillikler doğranıp, küp küp kesilmiş patateslerle bir araya getirilir. Baharat, tuz, yağ ve limon en son eklenerek servis yapılır. İstenirse konserve mısır da eklenebilir.

Tavuklu marul salatası

 
 
 
 
Malzemeler
 
Haşlanmış yarım tavuk göğsü
Yarım göbek marul
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı mısır
1 diş sarımsak
karabiber
tuz
 
Tavuk göğsünü elinizle lif lif küçük parçalara ayırın. Yarım göbek marulu orta incelikte doğrayın. Yoğurt ve mayonezi karıştırın, baharatları ve sarımsağı da ekleyip tüm malzemeleri birlikte karıştırıp sevis yapacağınız tabağa alabilirsiniz.


Mercimek köftesi



 
 
 
 
Malzemeler;
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
7-8 dal yeşil soğan
yarım bağ maydanoz
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 limon
1 çay bardağızeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
tuz,karabiber,pul biber

 
Mercimekler yıkanıp tencereye alınır üzerini 1 parmak geçecek kadar su eklenerek hafif sulu kalıp ezilinceye kadar haşlanır. Tencere ocaktan alınır, bulgur eklenip kapağı kapalı şekilde 30 dakika kadar dinlendirilir. Kuru soğan ve sarımsak ince doğranıp yağda kavrulur. Kavrulan soğanlara salçalar ve baharatlar eklenir biraz miktar daha karıştırılıp sıcak su eklenir. Salçalı sos bir taşım kaynatılıp mercimeklerin dinlendiği tencereye eklenir. Önce kaşıkla sonra elle iyice karıştırılıp yoğrulur. Yeşillikler doğranıp eklenerek biraz daha yoğrulur. El ile şekillendirilip marulla servis edilir.

25 Kasım 2012 Pazar

Şeker hamuru dekorlu pasta kursu



 
 
Şeker hamuruna olan ilgimin arttığı birgün nerden kurs alabilirim diye araştırmaya başladım. Evde kendi kendime web sitelerinden, bloglardan okuduklarımdan birşeyler yapmaya çalışıyordum ama bu işi profesyonelce yapan birinin bilgi birikiminden faydalanmanın yerinde olacağını düşündüm.
 
Geçtiğimiz cumartesi Adana'da bu konuda kurs verebilecek fikrimce en doğru adresteydim. İlgi alanına pastanın girdiği birbirinden farklı 5 kişinin katıldığı güzel bir eğitim oldu. Aynı günde pandispanya, ganaj, ara krema yapımı, pasta kaplama ve süslemeye dair incelikler öğrendik. Şimdiye kadar yaptıklarım olması gerekene yakınmış ama pasta yapma ve kaplama sürecini pratikleştirecek güzel bilgiler edindim. Zaman nasıl geçip akşam oldu anlamadım, en son tatlı bir telaşla pastanın süslemesini yaptığımı hatırlıyorum. Kalabalık çalışmak keyifliydi ama tek kötü yanı zamanın nasıl hızlı akıp gittiğini anlamıyorsun.  Daha önce yapmak istediğim pastaların dekorlarını, renklerini günler öncesinde tasarlıyordum. Bu eğitimin sonunda süslediğim pasta ise doğaçlama ortaya çıktığı için çok ayrıntılı planlanmadı. Ama benzer olarak sonunda dayanamayıp yine oğlumun adını pastanın üstüne yerleştirdim. Kırmızı mutfağın  sahibi Ebru hanım ve yardımcısı Yasemin hanım a tekrar teşekkürler. Usta nın öğle arası yaptığı el açması börek de tek kelimeyle nefisti.

23 Kasım 2012 Cuma

Tuzlu kurabiye

 
 
Birden fazla tuzlu kurabiye tarifi arasında kalıp hepsinden bir karışım oluşturdum. Sonuç güzeldi. Ağızda un kurabiyesi gibi dağılan, aromalı, lezzetli bir kurabiye oldu.
 
 
Malzemeler;
150 gr hamurişi margarin (oda ısısında)
1 adet yumurta (sarısı içine kullanılacak)
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1çay kaşığı karbonat
aldığı kadar beyaz un + tam buğday unu
 
 
Öncelikle yağ ve yumurta karıştırılır, Tuz ve şeker eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Mahlep ve karbonat unla birlikte karışıma eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edin. Şekillendirip fırına vermeden dolapta 1 saat kadar bekletirseniz şekil vermesi daha kolay olacaktır. Kalan yumurta beyazını fırın tepsisine dizdiğiniz kurabiyelerin üzerine sürüp çörek otu veya susam serpiştirebilirsiniz. 170 derece fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin. Kurabiyeri tepsiden almak için soğumasını bekleyin yoksa dağılabilir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 yaş kurabiyesi




Bunlar da oğlumun 1 yaş kurabiyeleri, hediyelikleri ve süslemeler.


Şeker hamuru ile kurabiye yapacaklar kurabiye tariflerini eski yayınlar içinde buradaburada ve burada bulabilirler


21 Kasım 2012 Çarşamba

Cevizli bonibon kurabiye

 
 
Bu kurabiyenin hamuru özel olarak yapılmadı. Şeker hamuru kurabiyeleri için yaptığım hamur fazla gelince içine yarım su bardağı kırık ceviz ekleyererek bu kurabiyeleri yaptım.
 
Tarifi daha önce vermiştim tekrarlamak yerine tarif için sizi buraya  yönlendiriyorum.

20 Kasım 2012 Salı

Balkabağı topları

 
 
 
 
Kabak tatlısını bitiremeyeceğimizi anlayınca ezip püre haline getirip derin dondurucuya attım. Sonrasında bu topları yapmak için kullandım. Püre halindeki tatlının içine yulaflı bisküvileri ufaltıp biraz tarçınla iyice yoğurdum, yuvarlayıp hindistan cevizi ve renkli glazürle kapladım.

1 yaş pastası

 
 
Ve oğlumun gerçek 1 yaş pastası. Bu sefer pandispanya kakaolu, dolgu kreması cream ole+ganaj, ara malzeme olarak muz (ince dilim) ve antep fıstığı, pandispanya katlarını nemlendirmek için süt+şeker+kakao karışımı kullandım. Mini fırınımın peş peşe çalışması performanısını etkiliyor. Ondan sebep pandispanya yapımı beni biraz uğraştırdı, neticede iki defa pandispanya pişirmek zorunda kaldım.
 
Pandispanya tarifi;
 
 
Malzemeler
5 Yumurta (oda sıcaklığında)
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağından az eksik un 
1 Türk kahve fincanı ılık su
5 Tatlı kaşığı kakao
1 Paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
   
 
İki ayrı yerde yumurta beyazları ve sarıları içine iki eşit parçaya ayrılmış şeker de ilave edilip mikserle köpük köpük oluncaya kadar karıştırılır. Yumurta sarılarının olduğu kaba su ve vanilya eklenip karıştırılmaya devam edilir. Kuru malzemeler elenerek bu karışama eklenip karıştırılır. En son bu karışım yumurta beyazının olduğu kaba aktarılır, spatula yardımı ile yumurta beyazının köpük halini olabildiğince bozmadan yavaşca karıştırılır. Pişirme kabına alınınan karışım 170 derecede pişirilir.
 
Ara kreması;
 
Crem ole tarife göre iki paket yapıp, yarısına ganaj ekleyip hem içi hem dış kaplama için kullandım. Ganaj için 200 gramlık krema, 200 gramlık pasta çikolatası kullandım. Kaynama noktasına getirilen krema cam bir kase içinde küçük parçalar haline getirilen çikolata ile karıştırılıyor. Çikolatalar iyice eriyip karışım soğuduğunda mikserle krema haline getirilerek kullanıyor.
 
 
 
 
 

15 Kasım 2012 Perşembe

Kabak tatlısı

 


 Aslında kabak tatlısını pek sevmem; yada sevmezdim demem gerekir. Bugün yaptığım kabak tatlısından sonra fikrim değişti. Yapımında en zorlayan kısım ise tüm kabağı parçalara ayırmak oldu. Marketlerde dilimlenmiş halde satılması gayet mantıklıymış. Benim kullandığım kabağı babam memleketten getirmişti, gayet organik olduğu için öncelikle çeyreğini minik minik parçalara ayırıp oğlumun yemeklerin de kullanmak için derin dondurucuya yerleştirdim. Bir çeyreği ile tatlı yaptım. Kalan yarısı dolapta doğranmayı bekliyor. Siz de evde dilimlerseniz seramik kaplı renkli bıçaklarla daha rahat kesebilirsiniz.
 
1 kilo ya yarım kilo şeker ile yapılıyor tatlı. Dikkat etmek gereken bir husus çok küçük doğranırsa kabaklar pişerken ezilebiliyormuş. Tencereye doğrananan kabakların üzerine toz şeker serpilip genelde 1 gece veya en az 4-5 saat sulanması bekleniyor. Sonrasında orta, peşi sıra kısık ateşte pişiriliyor. Taşma ve ezilme olasılığına karşın sık sık tencere kontrol ediliyor. İstenilen yumuşaklığı geldiğinde arzuya göre 170 derece ısıdaki fırında 10 dk kadar tutuluyor, daha parlak bir görüntüsü oluyor böylece.
 
Acelesi olanlar şekerde suyunu bırakmasını beklemek istemiyorlarsa su ekleyip direk pişirebilirler. Fakat resimlerden gördüğüm kadarı ile bu şekilde yapıldığında daha yumuşak bir dokusu oluyor.  Aroma katmak için tencereye karanfil ve çubuk tarçın atabilirsiniz. Ceviz ve tahin ile servis de başka bir servis önerisidir.

 

 

14 Kasım 2012 Çarşamba

Arpa şehriye pilavı


Malzemeler; 
1,5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak et suyu veya su
2 yemek kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
Karabiber
Tuz



Biberler ve havuç doğranıp yağda 5 dakika kadar kavrulur. Arpa şehriyeler de renkleri hafif değişinceye kadar kavrulur. Üzerine sıcak et suyu veya su eklenerek kaynaması beklenir.










Bu arada tuz ve baharat eklenebilir. Kaynadıktan sonra düşük ateşte kapağı kapatılarak suyunu çekmesi beklenir. 



Suyunu çeken pilavın altı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen pilavın üzerine dilerseniz haşlanmış et veya tavuk parçaları ile sunabilirsiniz.

8 Kasım 2012 Perşembe

Kutlama kurabiyeleri

Uzun süredir planlayıp bir türlü gerçekleştiremediğim bir ziyareti dün yapabildim. Arkadaşımı yeni (aslında epey oldu sanırım :) ) açtığı danışmanlık merkezinde görmeye gittim. Kısa bir ziyaret oldu, pek sevdim yerini, umarım kısa zamanda tekrarı olur. Giderken bu kurabiyeleri yanımda götürdüm, kurabiye hamuru tarifi öncekilerden farklı olmadığı için yazmıyorum.  

5 Kasım 2012 Pazartesi

Kolay waffle

 

Yumurta akının kar haline getirildiği ve katı yağının eritilerek kullanıldığı tarif en lezzetlisi ama daha az uğraştırıcı olduğu için aşağıdaki tarifi yapmayı tercih ettim. Sonuç; tadı güzel sadece biraz daha yumuşak olabilirdi.
 
Malzemeler;
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 tane vanilya
1 tane kabartma tozu
1,5 su bardağı un
 
Sürülebilir çikolata
Ve meyve
 
Sırayla yumurta, şeker, sıvı yağ, süt, tuz, vanilya ve en son kabartma tozunun eklendiği un karıştırılır. Elde edilen sıvı karışım pürüzsüz oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Waffle makineniz yoksa yapışman yüzeyli bir tavada pancake gibi de pişirebilirsiniz. Sonrası malum çikolata ve meyve ile süslenip afiyetle yenir.