27 Eylül 2012 Perşembe

Silor, sir veya sırın





Yöresel yemekler başlığı altında buna çok benzeyen tarifler gördüm. İsimleri değişiyor; bandırma, serme ekmek, sorina pel, silor,sir,sırın...bazı malzemeler farklılaşıyor, üzerine kaz eti, tavuk eti veya baharatlar ekleniyor...yöreler değişiyor; Artvin, Kastamonu, Malatya, Bingöl, Elazığ, Kars...ama bu yemeğin temel malzemesi aynı; yufka ekmek, yoğurt, sarımsak ve tereyağı.

Benim yaptığım tek kişilikti. Yarım yufka ekmeği, küçük kasede koyu kıvamlı ayran, iki diş sarımsak ve iki kaşık tereyağı kullandım.

Ekmek rulo yapılıp iki parmak uzunluğunda kesilir, koyu kıvamlı sarmısaklı ayrana batırılıp tepsiye dizilir. Kalan sarmısaklı ayran ekmeklerin üzerine dökülür. En son eritelen tereyağı da ekmeklerin üzerinde gezdirilip fırına verilir. Üzerinin kızarması yeterlidir.



25 Eylül 2012 Salı

İncirli muhallebi

 
 
 
Bu tatlıyı yeni değil 2 hafta kadar önce yapmıştım. Tarifi Lezzet dergisinde okuduğum gibi değil de Herdemlezzet te okuduğum gibi yapıp incirli muhallebinin üstüne incirli sostan ayırmadım. Onun yerine tarçın ve fındık kullandım. Bir gün de kuru incirin sütü mayalaması ile olan incir uyutmasını deneyeceğim.
 
 
    Malzemeler;
    6 taze incir
    1 kg süt
    4 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı mısır nişastası
    2 kahve fincanı toz şeker
    1 paket vanilya
     
    İncirlerin kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirip 1/3’ünü sos için kullanmak için ayırabilirsiniz. Tüm malzemeyi tencereye alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaselere veya bardaklara alınan muhallebi soğuduğunda ayırdığınız sos veya tercih ettiğiniz kuruyemişle süsleyebilirsiniz. Sonrasında dolapta beklemesi uygun olacaktır.

Çikolatalı top kek


 
 
Cup cake, muffin veya top kek...yapılışı,tadları aynı mı farklı mı olduklarını bilmiyorum ama bu tek porsiyonluk keklerin sunumu sade bir keke göre daha şık duruyor. Tarif yine lezzet dergisinden.
 
Malzemeler
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudraşeker
Yarım çay kaşığı tuz
4 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı damla çikolata
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
 
Evde süt kalmadığını görünce yerine yoğurt, pudra şekeri yerine de toz şeker kullandım. Damla çikolataların miktarını az buldum biraz daha arttırılabilir. Ayrıca üzerine ve biraz da içine fındık eklenebilir.
 
Toz malzemeler ayrı bir yerde yumurta, süt ve yağ ise ayrı bir yerde karıştırılır. İki karışım yavaş yavaş karıştırılarak biraraya getirilir. Kalıplara dökülen kek karışımını önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk pişirilir.
 

24 Eylül 2012 Pazartesi

Şeker hamurundan figür yapımı

 
Hataları var ama ilk figür yapımı için elde ettiğim sonuç beni mutlu etti. Evde yapılan pastaların üstünü süslemek için sevimli hayvan figürleri yapılabilir. Siz de hazır şeker hamurlarını pastacılık malzemleri online satan web sitelerinden alıp kurabiye ve pastalarınızı süsleyebilirsiniz.
 

19 Eylül 2012 Çarşamba

Minik pideler



Mayasız pide tarifi ararken lezzet dergisinden bu tarifi buldum. Mayalı hamur hazırlamaya vakti ve sabrı olmayanlar için alternatif olabilir.
 
Malzemeler
2 yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için kullanılacak)
1 paket kabartma tozu
150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)-yarı yarıya sıvı yağ ile yaptım
2 çay bardağı yoğurt
3.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
 
Harcı için
1 orta boy haşlanmış patates
Maydonoz
Tercihe göre karabiber, pulbiber ve tuz 
 
Üzeri için
Çörekotu veya susam
 
Yağı, yoğurdu ve yumurtayı karıştırın. Un, tuz ve kabartma tozunu karışıma azar azar ekleyin ve yoğurun. Gerekirse un ilave edin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp elips şeklinde açın. Patatesli harçtan üzerine yayın. Kenarlarını bastırarak kapatıp uçlarını birleştirin. Üzerine yumurta sarısını sürüp susam veya çörekotu serpin. 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.  Yumuşak ve minik pideleriniz hazır. Sıcak ya da ılık servis yapın.
 
 

16 Eylül 2012 Pazar

Lokum




Pratik lokum, sultan lokumu da denilen bu tatlı ikramlıkların yapımı çok basit.
Öncelikle malzemeler şöyle;

3/4 su bardağı un
50 gr margarin veya tereyağı
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1 paket vanilya
İsteğe bağlı tarçın

Süsleme için kakao ve hindistan cevizi

Malzemeleri yarı yarıya daha az kullandım. Ortalama 15 minik lokum çıktı.Orjinal tarife portakalağacından bakılabilir.

Unu yağ ile kavurup şekeri ekliyoruz. Sütü yavaş yavaş karıştırarak ekliyoruz. Katı muhallebi kıvamını alınca ocağın altını kapatıp vanilyayı ekliyoruz. Karışımı 1-2 saat dolapta bekletip yuvarlayıp hindistan cevizine bulayıp servise kadar yine dolapta bekletiyoruz. Kakaolu olanların içine tarçın ekleyince kakaonun acımsı tadını alıyor.


9 Eylül 2012 Pazar

Yağlı ekmek ya da katmer


Benim yağlı ekmek dediğim, katmer olarak da bilinen az malzemeli ama pek lezzetli bir ekmek çeşidi. Annemden hatıra bir tat bana. Şimdilerde bizim evde kahvaltı sofralarında ekmekten daha fazla tercih edilebiliyor.

Malzemeler
1kg un (açmak için bir miktar un daha, beyaz unum bittiği için tam buğday unu ile açtım ben)
3-4 su bardağı kadar su
Bir miktar tuz
Aralara sürmek için oda sıcaklığında 250 gr kadar tereyağı

Un, su ve tuz ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Açmadan önce serin bir yerde dinlendirilirse açması daha kolay olur. Bu ölçülerle hazırlanan hamurdan ortalama 8-10 beze elde edilir.

Tabaktan biraz daha büyük açılan bezelerin üstüne bir kaşık kadar tereyağı sürülür. Rulo yapılan hamur kendi etrafında büküle büküle çevrilir. Tekrar un yardımı ile açılır. Yapışmaz yüzeyli tavada iki tarafı kızarıncaya kadar (yaklaşık 5*2=10dk) pişirilir. Tercihen çevirme işlemi öncesinde dış yüzeyleri yağlanır.

Tüm aşamaları resimleyemedim ama yapımı ile ilgili bir kaç kare aşağıda;