22 Ağustos 2012 Çarşamba

Tarçınlı fındıklı kurabiye

Aslında kayısı marmelatlı kurabiye yapmak isterken hamuru hoşuma gidince içine listede olmayan malzemeleri katıp yeni bir kurabiye denemeye karar verdim.

Sonuç budur;





Malzemeler:
Temel hamur:
1 poşet kabartma tuzu
300 g (2,5-3 su bardağı) un
1 yumurta akı
1 yumurta
100 gr yumuşak margarin veya tereyağı
85 gr (1 çay bardağı) toz şeker
1 poşet vanilya

Sonradan eklenenler: 

1 tatlı kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı toz fındık
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
(Bu listedekilerin miktarı arzuya göre değiştirilebilir)

Üstü için: 4 -5 adet madlen bitter çikolata


Yumurta, şeker ve yağ karşımına diğer malzemeleri katıp elde ettiğim hamuru biraz dolapta beklettim. Sonra hamuru tezgahta ince rulo haline getirip bıçakla keserek şekillendirdim.
Bu fırına girmeye hazırlanırken;





Son olarak fırından çıkan kurabiyelerin üstü eritilmiş çikolata ile süslenir.

20 Ağustos 2012 Pazartesi

Ölçü bardağı



Verilen tariflerden farklı ölçülerde kekler, kurabiyeler yaparken sıvıların ölçümünde kimi zaman hatalar yapılabiliyor.  Bu bardak iyi bir çözüm sunuyor. Ben yeni gördüm ama belki paşabahçenin eskiden beri olan bir ürünüdür.

Yada espirili bir bardak olarak da kullanılabilir.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Bezelyeli pilav

 


Zerdeçal hem rengi hem tadı ile pilavı şenlendiriyor.

Bezelyeli pilavı genelde sade yaparım, bu sefer zerdeçal da kattım. Tekrar yapılabilirler listesinde yer aldı bu pilav da.

Bir kase pirinç
Bir buçuk kase sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı+1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay bardağı kadar bezelye
Tuz

Pilav yaparken pirinci sıcak tuzlu suda 20 dk kadar bekletip yıkar, yağda 5dk kadar kavurduktan sonra da sıcak su ile bağlarım. Bu sefer suyun ardından zerdeçalı ekleyip pilav göz göz oluncaya kadar sadece bekleyip ardından tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kıstım. Kısa bir süre sonra pilav olmuştu, tuzunu atıp bir defa karıştırıp demlenmesi için beklettim.

Not: Tuzun ve mümkünse zeytinyağının yemekler piştikten sonra eklenmesi tavsiye ediliyor. Besin değeri ve iyot açısından bu önemli, her zaman yapamasam da ben de buna dikkat ediyorum.

17 Ağustos 2012 Cuma

Bugün ne yapsam

Bugün ne yapsam dedim ve sonuç budur:




Tavuk göğsünü yemeklerde pek sevmem; kuru ve tatsız gelir. Çorbalarla daha uyumlu olduğunu düşünüyorum. Fakat yaz sıcağında tavuklu çorba fikri pek "sıcak" gelmediği için aklıma bu pratik tavuk yemeğini yapmak geldi.

1 kuru soğan
2 yeşil 1 kırmızı biber
1 büyük boy patates
1 büyük boy havuç
1 küçük doğranmış tavuk göğsü
1çay bardağı su
tuz ve karabiber

Malzemeler bir miktar zeytinyağı ile sırası ile kavrulur.  Yeterince  kavurduktan sonra (burada tavuğun suyunu salıp tekrar toparlaması ve patates-havuç un yumuşaması beklenir) 1çay bardağı kadar su eklenir. Kapaksız orta ateşte suyu tamamen çekilinceye kadar kavurmaya devam edilir. İstenilen miktarda tuz ve karabiber eklenerek servis yapılır.

14 Ağustos 2012 Salı

Bulgurlu köfte

Geleneksel lezzetlerden bulgurlu köfte. Birden fazla yapılışı var. Bana yapımı kolay geleni seçip yapıyorum her seferinde.

1 su bardağı ince bulgur
yarım çay bardağı irmik
bir yumurta
2 çorba kaşığı un
tuz


Bulgur ve irmik geniş bir kaba alınır üstünü aşacak kadar sıcak su konup ağzı kapalı bir şekilde soğumaya bırakılır. Dinlenip şişen bulgura yumurta, un ve tuz eklenir; iyice yoğrulur. Elde edilen karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır, köfte şeklini verilerek un serpili bir kapta biriktirilir.

Kaynayan suda 10dk kadar haşlanan köfteleri mantı gibi sarımsaklı yoğurtlu sos ile servis yapıyorum. Özellikle kış günlerinde yumurta ile terbiyesi yapılan yoğurt ve haşlanmış nohutla sıcak çorba olarak da servis yapılabilir.



11 Ağustos 2012 Cumartesi

Dişim çıktı pastası

Mutfakta en büyük yardımcım notebookum ve mutfak üzerine yazılmış bloglar. Özellikle son zamanlarda ziyaret ettiğim sayfalar ince ayrıntılar ve özenli anlatımları ile bana çok yardım oldular.



Öyleki artık ben de vakit buldukça hayata ve özellikle mutfağa dair paylaşımlarda bulunmak istiyorum.



İlk yayınım 8 aylık bebeğim için hazırladığım bir kutlama pastasına dair. İçerikten çok görselliği tasarlamaya zaman ayırdım. Hazır pasta tabanı kullansam da kremasını Müge Hüner'in pasta kreması tarifinden yaptım .Vanilyalı pasta kreması rahatlıkla pastanın dışını kaplamaya da yetti. İçine sadece muz yerleştirdim zira etrafındaki ve üstünde yeterince malzeme vardı. Üste yerleştirdiğim pasta tabanı dağılmasaydı daha hoş olacaktı.Ama yine de bu hali ile de çok sevdim ben bu pastayı.


Yiyenler tadından çok görüntüsünü konuştu.

Ve diş kurabiyeleri



Pastanın yanında hazırladığım kurabiyeler bunlar.

Kalıpla kesime uygun birkaç kurabiye tarifi okuduktan sonra aklımda kalanlarla mutfakta bulduğum malzemelerin bir karışımı oldu. Özetle yapımı;


200 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
Vanilya yada vanilya esansı
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı toz badem
ve aldığı kadar un


Malzemeler iyice yoğurulup buzdolabında dinlendirilir. Kalıp yardımı ile kesilen kurabiyeler 170 derece fırında yaklaşık 15 dakikada pişirilir. Gözleri damla çikolata ile, ağzını ise konserve açacağı ile yaptık. Birkaç denemede bunu elde ettik o yüzden kimi kurabiyeler mutsuz oldu.
 Benin gibi yapmayın hepsini aynı incelikte yaparsanız eşit pişeceklerdir :)
Süslü kurabiye merakımın ilk ürünleri bunlar. Umarım devamı da gelir.
Diş buğdayı (diş hediği) yapacak olanlara ev yapımı kurabiye ve bir önceki yazımda ev yapımı diş buğdayı pastası bir alternatif olabilir.

Kuru üzümlü kurabiye



Tanıdık ve güzel bir tat kuru üzümlü kurabiye. Ağızda dağılıyor; üstelik o taze tadı 3-4 gün devam ediyor. Standart tarife portakal kabuğu rendesi ve bir avuç kadar iri kıyılmış fındık ekleyince daha da lezzetli oldu.
200 gr tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
Alabildiği kadar un (ortalama 4-5 su bardağı)
1 pk vanilya


Un, kabartma tozu, vanilya üçlüsü hariç malzemeler karıştırılır, sonra bu üçlü de karışıma eklenir. 170 derece fırında 20-25dk pişirilir.